La Generalitat activa el pla contra incendis forestals per Setmana Santa i Pasqua

L’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències (AVSRE) ha activat el dispositiu extraordinari contra incendis forestals, que es desenvoluparà entre el 14 i el 25 d’abril, amb motiu de les vacances de Setmana Santa i Pasqua. Durant aquests dies es reforçarà la vigilància aèria i terrestre de la superfície forestal de la Comunitat Valenciana i s’incrementaran les mesures dissuasòries entre la població. La Generalitat comptarà diàriament amb 604 professionals dedicats a la prevenció i l’extinció d’incendis forestals.

Durant la reunió de coordinació del Pla de Vigilància dissuasòria i mesures especials per a Setmana Santa i Pasqua, mantinguda aquest dimecres al Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat, els organismes implicats en la prevenció i l’extinció d’incendis forestals han presentat el nombre d’efectius , els mitjans i les mesures especials que han previst per a aquest període festiu.

El dispositiu previst per la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública està format pel personal tècnic en emergències i pel Servei de Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat que comptaran amb 40 autobombes i 10 mitjans aeris. A més, la Sala del telèfon únic d’emergències 1·1·2 Comunitat Valenciana incrementarà el personal en un 9%. Per la seva banda, el Servei de Prevenció d’Incendis de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica mobilitzarà personal tècnic forestal, agents mediambientals, personal als observatoris fixos, unitats de prevenció, a més de les centrals de prevenció d’incendis. i un equip de suport.

El secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel, ha explicat que a la Generalitat “hi ha un esforç d’anticipació als riscos d’una afluència més gran de famílies durant aquestes vacances”. “Per aquest motiu –ha recordat– realitzem aquesta reunió d’actualització dels diferents organismes implicats en la intervenció en emergències”.

El director general de Prevenció d’Incendis Forestals, Diego Marín, ha explicat que “en els tres darrers anys es detecta una tendència a la baixa en el nombre d’incendis forestals, fruit del treball de totes les agències i institucions implicades, per això tenim de continuar treballant conjuntament i de forma coordinada”.

Per la seva banda, la Policia de la Generalitat augmentarà les unitats encarregades de fer vigilàncies preventives dins de les zones recreatives des del 9 d’abril, supervisant el bon ús del foc i evitant que s’encenguin flames als parcs naturals.

A aquest dispositiu se sumaran els efectius dels consorcis provincials de bombers i els bombers municipals de les capitals de província, a més de les forces i cossos de seguretat de l’estat, que han comunicat que mantindran les dotacions habituals als parcs i en el cas de que la previsió meteorològica sigui favorable a la propagació dincendis forestals, es reforçaran els torns de vigilància.

Vigilància i mesures preventives

Durant la Setmana Santa i la Pasqua s’adoptaran les mesures preventives previstes al nivell de risc màxim d’incendis forestals (nivell 3 de preemergència). Per això, el personal del Servei de Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat farà tasques de vigilància i prevenció a més de respondre davant l’extinció de possibles incendis forestals. S’ha previst un pla per mantenir l’operatiu de vigilància a zones estratègiques també durant la nit a les tres províncies.

A més, els mitjans aeris de la Generalitat faran rutes de vigilància preventiva carregats amb aigua. S’han establert 7 rutes per tot el territori valencià que s’intensificaran a les hores centrals del dia, durant els caps de setmana i els dies festius des de les bases d’Enguera, Siete Aguas i l’Aeroport de Castelló.

Com a mesura preventiva, s’ha recordat la prohibició de fer cremes de restes agrícoles, encara que estiguin autoritzades pel pla local de cremes o de fer fogueres als terrenys forestals oa menys de 500 metres. A més, a les àrees recreatives es permetrà fer foc a les zones habilitades per a això, excepte aquells dies en què es declari nivell 3 de preemergència, cas en què seran precintades.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: