La Generalitat activa el pla contra incendis forestals per Setmana Santa i Pasqua

L’Agència Valenciana Seguretat i Resposta a les Emergències (Avsre) ha activat el dispositiu extraordinari contra incendis forestals, que es desenvoluparà entre el 6 i el 17 d’abril, amb motiu de les vacances de Setmana Santa i Pasqua.

La consellera de Justícia Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, ha assenyalat, després de la reunió de coordinació amb els responsables d’Emergències celebrada aquest dimecres, que durant aquests dies es reforçarà la vigilància aèria i terrestre de la superfície forestal de la Comunitat Valenciana i s’incrementaran les mesures dissuasòries entre la població”.

Concretament, ha indicat que la Generalitat “comptarà diàriament amb més de 600 professionals dedicats a la prevenció i l’extinció d’incendis forestals”.

El dispositiu previst per la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública és format pel personal tècnic en emergències i pel Servei de Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat que comptaran amb 40 autobombes i 10 mitjans aeris.

A més, s’ha avançat l’operativitat del KAMOV, un recurs de gran capacitat i eficàcia i la sala del telèfon únic d’emergències 1·1·2 Comunitat Valenciana incrementarà el personal en un 9%.

Per la seva banda, el Servei de Prevenció d’Incendis de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica mobilitzarà personal tècnic forestal, agents mediambientals, personal als observatoris fixos, unitats de prevenció, a més de les centrals de prevenció d’incendis i un equip de suport.

També la Policia de la Generalitat augmentarà les unitats encarregades de fer vigilàncies preventives dins de les zones recreatives des del 6 d’abril, i supervisarà el bon ús del foc i evitant que s’encenguin flames als parcs naturals.

A aquest dispositiu se sumaran els efectius dels consorcis provincials i municipals de les capitals de província de bombers i bomberes, a més de les forces i cossos de seguretat de l’Estat, que mantindran les dotacions als parcs i, en cas que la previsió meteorològica sigui favorable a la propagació dincendis forestals, es reforçaran els torns de vigilància.

Gabriela Bravo ha explicat que “l´experiència d´aquests últims dies ens ha demostrat la importància de l´anticipació de mitjans davant situacions de risc en el nostre medi natural”. En aquesta línia, ha subratllat l’eficàcia de la coordinació entre les diferents agències implicades en la lluita contra els incendis i ha fet una crida a la prudència i la responsabilitat ciutadana.

“Encara que són molts els mitjans humans i materials que cada any es mobilitzen per defensar les nostres muntanyes i espais naturals contra el foc hem de ser conscients de la importància de la col·laboració de tota la ciutadania”, ha afegit la consellera.

La responsable d’Interior ha animat la població “a seguir els consells i recomanacions a través dels canals oficials del 112CV, entre ells, el compte de Twitter i l’APP d’avisos 112 on es pot fer un seguiment en temps real del nivell de risc dincendis”.

Nivell 3 de Previfoc

Durant la Setmana Santa i la Pasqua s’adoptaran les mesures preventives previstes al nivell de risc màxim d’incendis forestals (nivell 3 de preemergència). Per això, el personal del Servei de Bombers i Bomberes Forestals de la Generalitat farà tasques de vigilància i prevenció a més de respondre davant l’extinció de possibles incendis forestals. Així mateix, s’ha previst un pla per mantenir l’operatiu de vigilància en zones estratègiques també durant la nit a les tres províncies.

Està previst el vol de reconeixement de tres mitjans aeris de la Generalitat per fer rutes de vigilància preventiva carregats amb aigua i retardant. Per això, s’han establert set rutes per les tres províncies, especialment als territoris amb més massa forestal.

Com a mesura preventiva, s’ha recordat que s’ha avançat la prohibició de fer cremes de restes agrícoles, encara que estiguin autoritzades pel pla local de cremes o de fer fogueres als terrenys forestals oa menys de 500 metres. A més, a les àrees recreatives es permetrà fer foc a les zones habilitades per a això, excepte aquells dies en què es declari nivell 3 de preemergència, cas en què seran precintades.

Finalment, Bravo ha avançat que per cobrir possibles emergències després d’aquest període festiu, s’avançarà la contractació de les unitats de reforç dels bombers forestals al 15 d’abril per atendre qualsevol situació de risc a la Comunitat Valenciana. Una mesura que suposa ampliar el servei en 180 efectius més”

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: