La Generalitat abona 671.000 euros a deu entitats benèfiques de Castelló per l’herència intestada de Josefa Martell Farcha

La Generalitat ha procedit a abonar més de 30 anys després un total de 671.452,32 euros a deu organitzacions socials i benèfiques per l’herència intestada de Josefa Martell-Farcha, que va morir el 1988 sense hereus i sense haver realitzat testament. Generalitat se’n va fer càrrec.

“Per fi avui és un dia de normalitat en què ha triomfat el sentit comú, tot i que durant molt de temps sembla que ha estat una cosa excepcional. No era raonable que l’herència d’una veïna de Castelló no recaigués als veïns i veïnes de la localitat i per això el compromís tant del president de la Generalitat com de l’alcaldessa de Castelló de treballar perquè els recursos de Josefa Martell-Farcha fossin dedicats a les associacions i ONG locals que treballen per millorar la vida dels castellonencs” ha apuntat el responsable d’Hisenda.

Així s’ha manifestat el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Arcadi España, durant la trobada que ha mantingut amb representants de les associacions locals i provincials beneficiades i al qual també hi ha assistit l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco; el president de la Diputació de Castelló, José Martí; i la directora general del Sector Públic i Patrimoni, Isa Castelló.

Durant la trobada, Arcadi España ha detallat que, un cop la Direcció General de Patrimoni ha procedit a depurar i realitzar totes les operacions patrimonials pertinents, els recursos líquids a repartir entre les associacions benèfiques i la Generalitat pugen a un total de 1.007.178 ,42 euros, dels quals tal com va acordar la Junta Distribuïdora de l?herència intestada de Josefa Martell Farcha, dos terços s?han distribuït entre les associacions i un terç a la Generalitat.

El conseller d’Hisenda ha agraït especialment a l’alcaldessa de Castelló de la Plana “l’afany del consistori per lluitar perquè el llegat de Josefa Martell es quedés a la localitat que la va veure néixer i viure i recaigués en els seus propis veïns”, així com la sensibilitat mostrada per la Generalitat “conscient que el patrimoni que pertany a Castelló havia de quedar-se a Castelló”. “Sóc conscient que aquest ha estat un procés llarg de lluita, de paciència i de persistència que mai no s’hauria d’haver prolongat tant en el temps, però per fi després de tres dècades els col·lectius socials de la ciutat i de la província ja compten amb els recursos necessaris per seguir millorant la vida de la ciutadania i oferint ajuda a desenes de famílies”, ha indicat Arcadi España.

“Les coses no passen per casualitat i el repartiment per fi de l’herència de Martell-Farcha és l’exemple clar de la voluntat de dues administracions que han volgut revertir les decisions incomprensibles del passat i tornar a la ciutat ia la província uns recursos que els corresponen, perquè aquest és un Consell arrelat al seu territori que defensa que el que és de Castelló ha de quedar-se a Castelló”, ha conclòs el conseller d’Hisenda.

Per part seva, l’alcaldessa de Castelló de la Plana, Amparo Marco, ha posat en valor el dia d’avui, “un dia de justícia social, en què el llegat de Josefa Martell torna a Castelló amb fins socials després de 34 anys de la seva mort i que l’Ajuntament de Castelló arribés fins al Tribunal Suprem perquè l’herència Martell es repartís entre les organitzacions de benestar social de Castelló”. “L´herència Martell servirà d´injecció econòmica a les organitzacions que més ho necessiten en un moment com l´actual i permetrà impulsar obres i serveis lligats a la qualitat de vida i al benestar de la ciutadania”, ha apuntat Marco.

Herència de Josefa Martell Farcha

La Generalitat es va convertir en hereva de Josefa Martell Farcha el 1991 després de la seva mort el 1988 sense testament i hereus; el 31 de maig de 1991 es declara la Generalitat com a única hereva dels béns de la causant, en virtut de larticle 43 de la Llei 14/2003, de 10 dabril, de Patrimoni, de la Generalitat.

Al seu dia l’Ajuntament de Castelló de la Plana va interposar recurs de cassació contra la destinació dels béns procedents del cabal hereditari. La Sentència del Tribunal Suprem 7633/2002 va estimar les seves pretensions i va establir que la normativa aplicable per al repartiment és l’article 956 del Codi civil (actualment derogat) i el Decret 2091/1971 del Ministeri d’Hisenda. I que per tant a la Generalitat només corresponia un terç del cabal, corresponent 2/3 a entitats d’àmbit provincial i municipal.

L’herència era formada per 32 immobles rústics i urbans, recursos líquids i accions del banc de València que pujaven a un total de 4,7 milions d’euros. L’actual Consell després d’haver-se permutat per part de l’anterior govern diverses parcel·les i solars fora de la província, va procedir a regularitzar el conjunt de les parcel·les disponibles i la subhasta.

En concret, a l’àmbit provincial i aquelles entitats que tenen representació tant provincial com municipal s’ha abonat 47.960 euros a l’Associació Col·lectiu Unió d’Integració al Minusvàlid de Vila-real (ACUDIM); 85.263 euros a AFA Castelló; 85.263,78 euros a lAssociació de Familiars per als Drets de les Persones amb Malaltia Mental (AFDEM); 47.960,88 euros a lAssociació valenciana contra la Fibrosi Quística; 85.263,78 euros a l’Associació-Fundació de Dany Cerebral Adquirit ATENEU; 85.263,78 euros a Càritas; i 85.263,78 euros a la Federació Provincial de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica de Castelló (COCEMFE) i l’Associació d’atenció de familiars de persones amb problemes de conductes addictives (AVANT).

Per part seva, les organitzacions únicament municipals com AFANIAS, la Fundació DASYC o l’Associació Síndrome de Down han rebut un import de 37.302,9 euros cadascuna.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: