La Fundació Hospital Provincial de Castelló nomena presidenta i vicepresidenta del seu Comitè Científic Extern els doctors Ana Lluch i Yolanda Preçat

A la jornada de hui s’ha constituit el Comitè Científic Extern (CCE) de la Fundació Hospital Provincial de Castelló, que a la vegada ha escollit com a presidenta la catedràtica emèrita de l’Àrea de Medicina de la Universitat de València i Coordinadora del Grup de Recerca de Biologia a Càncer de Mama de l’INCLIVA de València, Ana Lluch. La vicepresidenta serà la directora de l’equip de nous enfocaments en radioteràpia de l’Institut Curie de París, Yolanda Prezado, una elecció que dota el projecte d’una vessant prestigiosa vessant internacional.

Ha estat en una reunió on també han estat presents la resta d’integrants: el catedràtic de Medicina de la Universitat de València i coordinador del grup de recerca de fisiopatologia cel·lular i orgànica de l’estrès oxidatiu de l’INCLIVA, Federico Pallardó, i el director general de la Fundació i secretari del Comitè Científic Extern, Carles Ferrer. Per via telemàtica hi ha participat el director de la Unitat d’Anatomia Patològica de l’Hospital Universitari Verge del Rocío de Sevilla, Enric d’Àlaba. En aquesta primera sessió, a més dels membres del CCE hi han participat el president de la Diputació, José Martí; la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón; el director gerent de l’Hospital Provincial, Joaquín Sanchís, i l’administradora general de la Fundació Hospital General, Maria José Madrid.

Homologació de l’Institut Carles III

La reunió celebrada hui al saló de recepcions de la Diputació de Castelló suposa un nou pas cap a la creació del futur Institut d’Investigació Sanitària de Castelló, que necessàriament haurà de constar amb l’homologació Institut Carles III, dependent del Ministeri de Ciència i Innovació.

La Diputació i l’UJI

Es tracta d’un llarg procés en el qual s’implicaran al màxim nivell la Diputació de Castelló i la Universitat Jaume I. el nou conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ja que com han assenyalat tots dos, “el projecte només serà viable si compta amb el suport de la conselleria”.

En aquest sentit, Martí ha recordat que “tot i que la Comunitat Valenciana ja compta amb tres instituts d’aquestes característiques, pensem que la província de Castelló té material, investigadors i massa crítica suficient per constituir un nou”.

Segons ha explicat, «continuem caminant, de fet, ja està a punt de començar la construcció dels laboratoris que se situaran a l’UJI i prompte disposarem d’al voltant de 2.000 m² al futur edifici de l’Institut Oncològic de l’Hospital Provincial , les obres del qual són properes a la finalització». Ha afegit que “ja està en marxa l’estructura física” però que “també cal una estructura investigadora i sanitària que entre tots hem de construir”.

Un nou rete

A la mateixa línia s’ha pronunciat la rectora Eva Alcón, que ha mostrat el compromís de la universitat amb el progres social de Castelló. Sobre aquest tema ha volgut posar en valor que «a l’UJI hem creat la Unitat de Teràpies Avançades, que ja està funcionant, i estem captant talent per crear sinergies amb la Fundació de l’Hospital Provincial i avançar en tècniques de recerca ». Ha finalitzat indicant que «ens trobem davant d’un repte que és difícil i complex, però en el qual cal treballar per aconseguir l’objectiu, de la mateixa manera que al seu moment aconseguim la creació de la mateixa Universitat Jaume I o anys més tard, la titulació de Medicina, alguna cosa que llavors semblava impossible».

Ana Lluch

Per part seva, la flamant nova presidenta del Comitè Científic Extern de la Fundació Hospital Provincial, Ana Lluch, ha mostrat la disposició de les persones que el componen d’ajudar a la gestació de l’institut i ha mostrat el seu orgull pel nomenament, atès que se sent molt vinculada amb la província de Castelló i amb el seu nomenament com a Doctora Honoris causa per la Universitat Jaume I.

Complex procés

Cal recordar que els instituts d’investigació sanitària són homologats per l’Institut Carles III després d’una prolixa i dilatada avaluació, per tal que els recursos, les capacitats i el rendiment científic necessaris tinguin un impacto positiu en la salut de les persones i la societat . En conseqüència, es valora com estan constituits, la forma de treball i els resultats obtinguts.

És dona la circumstància que a l’actualitat la Fundació Hospital Provincial desenvolupa importants línies d’investigació en oncologia, amb especial atenció als coneguts com a tumors rars.

Informació i Foto: Diputació de Castelló

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: