La fira Mart d’art contemporani aposta per posionar-se en el mercat nacional

Informació i Foto: http://www.dipcas.es

La Diputació de Castelló impulsa la Fira MART d’Art Contemporani en la seva aposta per la qualitat dels seus participants per posicionar-se al mercat nacional d’aquesta disciplina artística i convertir-se en una cita imprescindible per tancar negoci en el procés de descentralització de l’art contemporani. L’esdeveniment, que tindrà lloc a l’Auditori i Palau de Congressos de Castelló del 16 al 19 de novembre, és l’única cita de la Comunitat Valenciana d’Art Contemporani.

El vicepresident provincial i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha explicat que “si unim les bones dades de volum de negoci de les fires d’art a Espanya al fet que aquesta és l’única cita de la nostra comunitat amb l’art contemporani, fa que s’elevin les expectatives perquè MART sigui un dels esdeveniments espanyols amb més atractiu del moment per potenciar artistes i incrementar vendes “.

En aquest sentit, és important assenyalar que actualment les fires d’art a Espanya mouen un volum de negoci de més de 127 milions d’euros a l’any (segons dades de l’Informe d’Art i Mecenatge de La Caixa 2017). Aquestes dades llancen una perspectiva gaire favorable per als esdeveniments de promoció i comercialització de l’art, ja que les estadístiques mostren que el 41% de les vendes d’art s’aconsegueix precisament en les fires.

Enrique Bocángelus i Joan Feliu, directors de la Fira MART aposten en aquesta edició per “continuar amb un fervent procés de socialització de l’art contemporani. Volem tornar-li a la gent el seu dret a gaudir de l’art actual, donar-li a l’artista l’aparador per mostrar les seves creacions. Però també volem fer això compatible amb un mercat d’obres d’art de qualitat. Tothom ha de poder gaudir de posseir art, des dels grans col·leccionistes, fins a qui simplement s’aprecia contemplar a casa una peça del seu grat. És la forma en què convertim l’art en un valor a l’alça “.

Per aconseguir incrementar el valor de la fira, MART ha estat sempre una fira completament comissariada, “això vol dir que per participar a la fira no només es requereix el reservar i pagar un espai, sinó que cal passar el filtre d’un dels comissaris de la fira que opti per la selecció de certes galeries i artistes. Amb aquest filtre aconseguim garantir la qualitat de l’obra exposada al visitant, el col·leccionista, al galerista i, per descomptat a l’espectador “, apunten els seus co-directors.

Part de l’èxit de MART rau en l’extrema cura que s’aplica, no només a la selecció i organització de tot l’esdeveniment, sinó també en les accions complementàries en les que s’impulsen sinergies entre col·leccionistes, artistes i galeristes. Unes accions que no només se circumscriuen a l’entorn del recinte de fira, sinó que surten al carrer i acosten als professionals de l’art contemporani al cor de la creació, amb visites personalitzades a experiències i tallers creatius.

Dinamitzar cultural i turísticament Castelló
Dins de la iniciativa de la Diputació de Castelló per impulsar MART com coorganitzadora de la fira, no només es troba l’objectiu cultural, sinó també com una aposta per la dinamització del mercat de l’art amb la vocació de “situar a Castelló al mapa del art contemporani d’Espanya. En buscar una identitat pròpia en el procés de descentralització del mercat de l’art, a la creació de satèl·lits amb entitat pròpia en el atomitzat mercat de l’art nacional “, apunta el vicepresident Sales, que afegeix que” tenim en el nostre entorn més proper, la Comunitat Valenciana, un important cúmul d’artistes i creadors en potència que necessiten, aspiren i mereixen, tenir una plataforma propera, no només que els pugui incloure, sinó en què nodrir-se i veure reconeguts i representats “.

Fer de la cultura un motor econòmic per al territori
L’impuls de la Diputació a la Fira MART des dels seus inicis ara fa quatre anys es correspon amb l’aposta del Govern Provincial de Javier Moliner per dinamitzar el territori castellonenc a través de fites culturals com aquest.
Exemples similars els podem trobar en altres disciplines artístiques i culturals, com és l’exposició La Llum de la Memòria, actualment a Benassal i Castellfort, el treball de rehabilitació d’elements patrimonials d’interès cultural, la recuperació d’art sacre al servei dels municipis o les campanyes arqueològiques amb el projecte ‘Castelló Arqueològic’.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: