La Fe consolida el funcionament d’una sala sensorial per millorar l’atenció a joves amb problemes de salut mental greu

La Unitat d’Hospitalització de Psiquiatria Infantojuvenil de l’Hospital La Fe de València ha dissenyat i posat en funcionament un espai sensorial on controlar, amb ajuda de plans individualitzats d’atencions, les crisis d’agitació d’adolescents que precisen d’ingrés.

L’Espai, que és com l’equip i pacients han batejat la sala, aprofundeix en la humanització i evolució de paradigma en l’atenció a joves amb problemes de salut mental greu.

La sala és un espai amable, allunyat estèticament de l’ambient hospitalari, decorat amb motius juvenils, i amb il·luminació i música d’intensitat regulables. Concebuda com a alternativa a altres mesures d’intervenció i el seu ús està limitat a situacions difícils molt concretes o a crisi d’agitació.

“L’Espai està indicat per a moments en què la persona no ha assolit un nivell d’agitació màxima que compromet el seu enteniment o desaconsella que accedeixi a aquest espai. Ara bé, tampoc es pot emprar com a saleta d’estar”, ha explicat el supervisor de infermeria de la secció Infantojuvenil de Salut Mental de la Fe, Nacho Tarazona.

Cada pacient entra i roman a l’Espai sempre amb personal sanitari i “se li dóna a triar, a través d’un pla individualitzat de cures, allò que millor pot ajudar a calmar-se. Escull on es vol asseure, la seva música, més o menys llum … Se li ofereix allò que pot ajudar a reprendre el control ia baixar el nivell d’inquietud o ansietat “.

L’Espai porta en funcionament mig any i s’emmarca en una estratègia més àmplia d’humanització que contempla, entre d’altres, mesures com la flexibilització de les normatives que han de complir els i les joves o l’ampliació de les activitats grupals. Els resultats preliminars d’aquest pla integral són “encoratjadores”, en paraules de Tarazona.

Menors de tota la província de València

Els nois i noies atesos a la Unitat de Salut Mental de La Fe, com ha explica el seu psiquiatre, Maria Barberà, tenen entre 15 i 17 anys, llevat d’excepcions, i arriben derivats des dels centres de Salut Mental de la província de València o des els serveis d’Urgències de tots els hospitals. Els ingressos sempre es deuen a quadres aguts que no es poden gestionar ni a casa ni a nivell ambulatori.

Durant la pandèmia, el perfil de pacient no ha variat, tot i que sí que ho ha fet, en canvi, el ritme d’arribada. En el confinament estricte, la Unitat va experimentar un descens d’ingressos, que ja s’han normalitzat.

A més, la crisi sanitària ha obligat a pacients, famílies i professionals a adoptar les preceptives mesures de seguretat i higiene.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: