La directora general de Salut Pública ha destacat que la vacunació conjunta davant de la grip i la COVID-19 augmenta la cobertura vacunal
La directora general de Salut Pública, Ruth Usó, ha destacat aquest dilluns, dia en què s’ha iniciat la campanya de vacunació davant de la grip i la COVID-19 que, “hi ha consens a nivell nacional en què la vacunació conjunta augmenta la cobertura vacunal i afavoreix l‟accessibilitat de les persones”.
Ruth Usó ha realitzat aquestes declaracions en el transcurs de la visita al centre de salut Alfahuir amb motiu de l’inici de la campanya 2023-2024, al qual també hi ha assistit la directora general d’Atenció Primària, Eva Suárez. Usó ha recordat que “aquest any tenim com a novetats la inclusió dels nens menors de 5 anys, la vacuna intranasal de 2 a 4 anys i també, pel rang d’edat, aquest any es comença amb els 60 anys en lloc dels 65 anys anys com fins ara”.
Segons la directora general, “des que es vacuna conjuntament grip amb COVID-19 tenim millors xifres de cobertura i volem arribar al 75%, almenys, als professionals sanitaris i al 60% de cobertura en embarassades i persones en situacions de risc”
Usó ha agraït als professionals el desplegament d’una campanya d’aquest tipus que, a nivell departamental, als 24 departaments de salut, es tradueix en prop de 2.700 punts de vacunació, dels quals més de 400 són residències.
“Som aquí per arrencar la campanya, perquè la feina ho estan fent, fonamentalment, els professionals a les residències, els centres de salut, els centres de preventiva i riscos laborals dels hospitals”, ha detallat la directora general.
Objectius
En concret, a la temporada 2023-2024, els objectius per a la vacunació davant de la grip i COVID-19 són assolir o superar cobertures de vacunació del 75 % en majors de 65 anys i en el personal sanitari i sociosanitari, així com superar el 60% en embarassades i en persones amb altres condicions de risc. Això suposa la immunització de més de 1.350.000 persones i l’administració de més de 2 milions de dosis de vacunes a 2.683 punts de vacunació, dels quals 417 són residències.
Per províncies, s’estima que a Alacant es vacunarà més de 500.000 persones, a Castelló a prop de 160.000 ia València a prop de 700.000
Vacunació conjunta
Es recomana l’administració de la vacunació conjunta davant de la grip i la COVID-19 a persones de 60 anys o més, així com a persones de 5 anys o més ateses en centres de diversitat funcional i altres persones institucionalitzades de manera prolongada i residents a institucions tancades.
Així mateix, també es recomana ladministració conjunta a persones menors de 60 anys dedat amb patologies de risc; embarassades en qualsevol trimestre de gestació i dones durant el puerperi; persones convivents amb aquelles que tenen un alt grau d’immunosupressió; personal de centres i establiments sanitaris i sociosanitaris públics i privats; i professionals que treballen en serveis públics essencials (forces i cossos de seguretat de l’Estat, bombers, protecció civil i personal que treballen en serveis d’emergències sanitàries).
Priorització
Es prioritzarà la vacunació a residents en centres de gent gran i de diversitat funcional; població de 80 i més anys; personal sanitari i sociosanitari; persones entre 60 i 79 anys i resta de grups de risc.
La vacunació davant de la COVID-19 i la grip de residents i treballadors s’ha iniciat als centres residencials per professionals sanitaris del mateix centre, amb el suport de personal de la Conselleria de Sanitat quan sigui necessari.
Per la seva banda, les persones de 80 anys o més es vacunaran davant de la grip al centre de salut, fent-ho coincidir amb l’administració de la dosi de vacuna davant la COVID-19.
En aquest sentit, la ciutadania pertanyent als grups de risc per als quals està indicada la vacunació davant de COVID-19 i la grip, pot sol·licitar cita des de l’APP Gva +Salut i des del web de la Conselleria de Sanitat des de l’inici de la campanya.
Pel que fa a la vacunació de les dones embarassades, s’aprofitaran els controls rutinaris de l’embaràs per administrar la vacuna als centres de salut.
Pel que fa al personal sanitari dependent de la Conselleria de Sanitat, es vacunarà pels serveis de prevenció de risc laborals i/o de medicina preventiva. En atenció primària serà el personal del centre qui faci la vacunació.
Vacunació davant de la grip
Aquest any aquesta campanya inclou, com a novetat, l’administració de la vacuna entre els valencians més grans de 60 anys, en lloc dels 65 anys que estaven establerts fins ara. Una altra de les novetats és que inclou els menors de cinc anys sans (entre 6 i 59 mesos), a fi d’immunitzar el nombre més gran de ciutadans i ciutadanes i prevenir contagis.
Els menors d’entre 6 i 59 mesos sense patologia es vacunaran davant de la grip en qualsevol moment des de l’inici de la campanya de vacunació sense que interfereixi en la vacunació de la resta de grups.
Així mateix, com ja va anunciar el conseller de Sanitat, una altra de les novetats de la campanya d’aquesta temporada 2023-2024 és que per primera vegada s’utilitzarà a la Comunitat Valenciana una vacuna atenuada intranasal en menors d’entre 2 i 4 anys, que ofereix més protecció davant la infecció per virus de la grip, és més fàcil de subministrar i menys agressiva en evitar la punxada.
També està previst vacunar davant de la grip les persones de 5 a 59 anys que presenten un risc més gran de complicacions derivades de la grip, com són: les persones entre 5 i 18 anys que reben tractament prolongat amb àcid acetilsalicílic, pel risc de desenvolupar una síndrome de Reye; les persones amb exposició laboral directa a animals oa les seves secrecions en granges o explotacions avícoles, porcines o de visons o fauna silvestre (aus, porcs senglars o mustèlids); i les persones fumadores.
Vacuna COVID-19
Pel que fa a la vacuna COVID-19 que s’administrarà és la que recomanen com a òptima l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i l’Agència Europea del Medicament (AEM). Es tracta de la vacuna d’ARNm obtinguda a partir del cep Omicron XBB.1.5.
Informació i Foto: Generalitat Valenciana