La Diputació de València se suma a la petició de la FSMCV al Ministeri de Cultura perquè rectifique l’error sobre l’origen de les bandes de música valencianes

Tots els grups amb representació en la Diputació de València han decidit sumar-se a la sol·licitud remesa per la Federació de Societats Musicals de la Comunitat (FSMCV) al Ministeri de Cultura perquè rectifique una frase continguda en el Reial decret 229/2021 de 30 de març, en la qual s’afirma que “l’origen de les bandes de música valencianes es deu a un moviment mimètic al de les agrupacions corals catalanes (Clavé)”.

En un escrit remés al ministre de Cultura i Esport, José Manuel Rodríguez Uribes, la FSMCV reconeix que la recent declaració de les societats musicals valencianes com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial és “un avanç importantíssim” per a un col·lectiu molt arrelat socialment, que agraïx este “impuls” per part del Ministeri. No obstant això, una de les frases recollides en el Reial decret publicat en el BOE del 6 de maig resulta “errònia i incompleta”, per la qual cosa sol·licita la correcció de la cita.

La Federació es referix concretament a la frase inclosa en el decret estatal en el qual s’identifica l’origen de les bandes valencianes al de les agrupacions corals catalanes, “moviment que va entrar a València via Reial Societat d’Amics del País”. Per a corregir-la, es proposa substituir la cita per una altra que fa referència als més de 200 anys d’història d’un fenomen amb gran arrelament territorial i social dins del qual resulta complicat trobar l’origen de cadascuna de les societats musicals. Per a això, la FSMCV remet als investigadors, que apunten com a principals causes de l’aparició d’estes agrupacions la influència religiosa, militar i, en menor mesura, política.

Suport en el ple

La Diputació, per part seua, ha aprofitat el ple de maig per a “donar suport i adherir-se a la reclamació que la FSMCV ha realitzat al Ministeri de Cultura sobre l’origen de les bandes valencianes, així com mostrar el reconeixement de la Diputació a la gran labor que realitzen estes bandes i les seues societats musicals, sent totes elles un senyal d’identitat del poble valencià”, tal com resa el punt únic d’acord amb el qual s’adjunta la carta remesa al Ministeri per la presidenta de la FSMCV, Daniela González.

En la sessió plenària de maig, que ha recuperat la presencialitat a la Sala Alfons el Magnànim de la Beneficència, s’ha aprovat igualment el Pla d’Inversions per als municipis de més de 50.000 habitants, amb una dotació de 10 milions d’euros que es repartiran Gandia, Torrent, Paterna Sagunt i València, que destinarà estes ajudes a les seues pedanies. Esta quantitat se suma als 140 milions d’euros que han arribat a la resta de municipis de la província a través del programa inversor més ambiciós en la història de la Diputació.

També s’ha donat llum verda al Pla Estratègic de Subvencions 2021-23, que ha comptat amb els vots favorables de tots els grups i l’abstenció de Ciutadans i Vox. Tot en un ple que el president Gaspar ha iniciat, com és costum des de la seua arribada al càrrec, amb el crit de denúncia contra la violència de gènere. Gaspar ha recordat a Soledad, Paula, Pilar i Warda, recentment assassinada al costat del seu fill de set anys; cinc víctimes més “a les mans d’assassins que volem eliminar d’una punyetera vegada de la societat”.

Informació i Foto: Diputació de Valencia

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: