La Diputació de València reafirma la seua aposta pel Fons de Cooperació i els objectius de l’Agenda 2030

La Diputació de València reafirma la seua aposta pel Fons de Cooperació Municipal, tal com han assegurat este dimecres en la sessió plenària d’octubre tant la vicepresidenta primera, Natalia Enguix, com la vicepresidenta segona, Reme Mazzolari, que han insistit en el compromís que va adquirir el president Mompó en el ple de setembre. “El Fons de Cooperació es veurà materialitzat en el pressupost de 2024, per això volem llançar un missatge de tranquil·litat als alcaldes i alcaldesses perquè no hi ha motiu per a generar cap mena d’alarma”, han manifestat les responsables provincials.

L’equip de govern ha modificat la moció original presentada pel grup socialista, el portaveu del qual, Carlos Fernández Bielsa, ha instat a “blindar” esta eina destinada a la inversió i la despesa corrent en els municipis, al mateix temps que ha recordat que presentaran mocions en tots els ajuntaments i fixaran en el manteniment del Fons la seua particular “línia roja”. En resposta a Bielsa, la vicepresidenta primera, Natalia Enguix, ha recordat que el Fons de Cooperació “va ser impulsat per l’ex president de la Diputació, Jorge Rodríguez, per a dotar de seguretat financera als municipis, i la nostra intenció no és només mantindre-ho sinó incrementar-ho sempre que es puga”.

Per part seua, la vicepresidenta segona, Reme Mazzolari, ha deixat clar que el PP en la Diputació “té criteri propi, i no sols ha aprovat sempre les assignacions de la corporació a este Fons, sinó que el reflectirà en els pròxims pressupostos, per la qual cosa és innecessari l’alarmisme”. A més, Josep Antoni Riera, de Compromís, ha celebrat la continuïtat d’una “eina molt útil amb recursos no condicionats que es destinen a necessitats reals”, i el representant de Vox, Sergio Herrero, ha justificat l’abstenció en la “complexitat de l’assumpte”, per la qual cosa esperarà a conéixer el pressupost per a valorar-lo.

Agenda 2030

També hi ha hagut votació conjunta, a excepció de Vox, en la moció presentada pel grup socialista per a donar suport a l’Agenda 2030 en benefici del desenvolupament i creixement de les administracions locals. En este cas, l’equip de govern ha esmenat alguns dels punts de l’acord amb la intenció de “baixar l’aplicació d’esta Agenda al carrer, a la realitat dels nostres municipis”. En este sentit, el diputat de Fons Europeus i Innovació, Juan Ramón Adsuara, ha destacat que “per a gestionar cal planificar, i per a això el primer és disposar d’un pla d’acció local, una tasca en la qual Diputació s’implicarà informant i formant als responsables dels ajuntaments”.

La diputada socialista Neus Garrigues ha defensat la moció instant a “complir els ODS en la vertebració de les polítiques públiques, alineant els projectes del Pla d’Inversions amb l’estricte compliment de l’Agenda 2030”. El diputat de Compromís, Pau Andrés, ha posat l’accent en la seua “implicació política i ètica amb esta Agenda que perseguix una societat més justa i lliure”, mentre que Sergio Pastor, en representació de Vox, ha justificat el seu vot en contra en què l’Agenda 2030 “ataca les llibertats dels ciutadans”.

A la proposta inicial de Neus Garrigues d’establir una comissió de seguiment dels ODS amb el teixit associatiu, ha respost Adsuara amb la proposta d’iniciar “una taula de treball per a desenvolupar un pla d’acció provincial, en paral·lel als plans d’acció dels ajuntaments, en el qual participen tots els grups polítics de la institució”.

Cas Sergio Blasco

L’últim dels assumptes que s’ha abordat en el ple amb acord final, modificant prèviament alguns dels punts de la moció en origen, ha sigut el de la personació del Consell de Govern del Consorci Hospital General, del qual forma part la Diputació, en el conegut com a cas Sergio Blasco, el que fora gerent del Consorci entre 2002 i 2014 i que està investigat en esta causa per a esclarir un presumpte desfalc en el centre sanitari.

L’acord per unanimitat ha sigut possible en retirar els punts en els quals es demanava tant a la Diputació com a la Conselleria personar-se en la causa, establint que el responsable per a fer-ho és el Consell de Govern del Consorci, tal com indica en el seu informe el lletrat cap de la Diputació de València.

‘Bous al carrer’

Finalment, el ple de la Diputació ha tirat avant una moció de suport als ‘bous al carrer’, presentada per Vox, en la qual s’insta la corporació a recolzar la celebració d’estos festejos en totes les seues modalitats, així com col·laborar amb els ajuntaments perquè es pose en valor esta tradició en els seus respectius municipis. La moció també subratlla l’arrelament popular dels bous al carrer i el fet que formen part de la cultura valenciana, per la qual cosa es reivindica la seua igualtat de tracte respecte de qualsevol altra activitat cultural. La iniciativa s’ha aprovat amb els vots a favor de PP i Vox. La Vall ens Uneix s’ha abstingut, mentre que els grups del PSPV i Compromís han votat en contra, per la qual cosa el vot de qualitat del president Vicent Mompó ha decidit la votació.

Durant la seua intervenció, el diputat de Vox, Sergio Pastor, ha defensat que els bous al carrer són un dels esdeveniments festius amb major arrelament i caràcter tradicional del poble valencià, que “fomenten l’activitat econòmica de la nostra província, multiplicant per huit els beneficis per cada euro invertit i creant més de 3.100 llocs de treball, i que a més genera un gran valor ecològic al nostre territori”.

Per part seua, la vicepresidenta segona, Reme Mazzolari, ha destacat que els bous al carrer “són un senyal d’identitat del poble valencià, amb gran implantació i acceptació popular”. Per contra, el portaveu del PSPV, Carlos Fernández Bielsa, s’ha negat a donar suport a la moció perquè “a pesar que nosaltres defensem l’arrelament i la tradició d’estos festejos, no li farem el joc a l’extrema dreta ni els blanquejarem”.

Informació i Foto: Diputació de Valencia

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d