Cultura

La Diputació de Valencia presenta el llibre ‘Recuperem els nostres Furs. Homenatge a Enric Solà i Palerm’

Més d’un centenar de persones assistiren en la vesprada del dimecres a la presentació del llibre ‘Recuperem els nostres Furs. Homenatge a Enric Solà i Palerm’, una obra emmarcada dins de la col·lecció ‘Bocins’ que edita l’àrea de Cultura de la Diputació de València.

En l’acte de presentació van participar el diputat de Cultura, Xavier Rius; el secretari general del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana, Joan Tamarit; la catedràtica jubilada d’Història Moderna de la Universitat de València, Carmen Pérez; i el president de Les Corts Valencianes, Enric Morera. Els ponents van ser al seu temps amics, coneguts o col·laboradors de Solà d’una manera o altra, en la difusió del Dret Foral valencià.

En paraules del diputat Rius, “el llibre és més que un homenatge a l’eminent jurista Enric Solà. Arriba en un moment on el conjunt de forces democràtiques han començat a assumir l’enorme valor que suposa la recuperació dels Furs per al futur del nostre poble”. El treball fou editat l’any 2005 per l’editorial 3 i 4, i ara incorpora a més d’una acurada biografia de l’autor, material gràfic inèdit aportat per la família Solà.

Amb ‘Recuperem els Furs’ Solà donà a conéixer la història i el contingut dels Furs, amb un estil senzill i didàctic. Divuit anys després, l’àrea de Cultura de la Diputació ha considerat adequat reeditar el text per a difondre el Dret Foral Valencià, que fou anul·lat des de la promulgació del Decret de Nova Planta de Felip V fins als nostres dies.

Enric Solà i Palerm (València 1941-2022), fou llicenciat en Dret i Medicina per la Universitat de València i registrador de la Propietat, des de 1970 fins a la seua jubilació en 2012. Ferm defensor dels valors democràtics i conscient de la identitat dels valencians. Participa, al llarg de la seua vida, en nombroses activitats reivindicatives de la nostra llengua i cultura. L’acte va servir per a rememorar la figura del desaparegut Solà, una persona atenta i culta i què, segons els ponents, abordava sempre els temes més complexos, com la reivindicació dels Furs, amb un extraordinari optimisme.

La catedràtica Carmen Pérez Aparicio, especialista en la història dels valencians al voltant de la Guerra de Successió, es va detenir en aquells aspectes immediatament posteriors a la Batalla d’Almansa, amb una valoració detallada del que van suposar les mesures derivades del Decret de Nova Planta per a la desfeta del Dret Foral valencià. En ser el primer territori guanyat per a la causa borbònica, que imitava el model centralista francés, els Furs foren decididament cancel·lats amb l’acompanyament de decisions fortament repressives cap als valencians. Altres territoris com Aragó i Catalunya no arribarien a l’extrem de veure cancel·lat el seu règim jurídic.

A continuació, l’advocat, jurista i membre del Consell Jurídic Consultiu de la Comunitat Valenciana Joan Tamarit va glossar els inicis de la seua relació personal i professional amb Solà, a la localitat de Sueca. A la dècada dels 90, tots dos foren, entre molta més gent, promotors i divulgadors de la idea que calia recuperar els Furs valencians per a poder guanyar autonomia i drets. A més, Tamarit tingué ocasió de transmetre la idea, sempre defensada per Solà, que “la identitat del poble valencià es sustenta sobre dos pilars: la llengua i el dret foral”.

Finalment, el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, va poder fer un recorregut sobre les implicacions i conseqüències que l’abolició dels Furs té en la perspectiva i configuració de les actuals lleis valencianes, així com en l’adopció d’un finançament just per als valencians i valencianes.

Informació i Foto: Diputació de Valencia

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint