La Diputació de Valencia impulsa el primer pla per a afavorir la igualtat de les dones en el sistema rural valencià

La Diputació ha presentat este dimarts el primer ‘Pla Estratègic de la Dona en el Sistema Rural Valencià’, un document que proposa 71 accions concretes l’aplicació de les quals podrà subvencionar-se a través de la Xarxa de Municipis Protegits contra la Violència de Gènere de la Diputació, amb el repte de fer efectiva la igualtat d’oportunitats entre homes i dones en l’àmbit rural de la província. El treball, encarregat a la cooperativa Espai Coneix, ha sigut realitzat sobre la base de l’estudi de la Universitat sobre la situació de les dones en pobles de menys de 3.000 habitants, molts d’ells en risc de despoblació.

La diputada d’Igualtat, Eli García, ha exposat la conclusió principal de l’estudi elaborat per la Universitat, que “detecta les discriminacions existents en l’entorn rural, tant per qüestió de gènere com per ubicació, amb desigualtats manifestes entre les dones que habiten les ciutats i les que romanen als pobles”. Una realitat que ha portat a la Diputació a “impulsar un pla per als pròxims quatre anys que marque el camí a les administracions locals i col·lectius socials en la presa de decisions i les mesures concretes que ajuden a millorar la situació”.

El pla d’acció impulsat per l’àrea provincial d’Igualtat dona resposta als cinc eixos d’anàlisis emprats per la Universitat, que van “des del principi d’Igualtat en les polítiques públiques fins a l’impacte de la violència sobre la dona en el medi rural, passant per la formació, l’ocupació i l’emprenedoria; la conciliació laboral i la corresponsabilitat familiar; i l’apoderament i lideratge de la dona rural”, segons explica Inés Martínez, de la cooperativa Espai Coneix.

I eixa resposta, sobre la base dels objectius de la igualtat d’oportunitats, la formació vinculada a la millora de l’ocupabilitat, el reconeixement sociocultural dels treballs essencials de les dones, el lideratge femení i la prevenció i persecució de la violència masclista, es plasma en una sèrie de propostes de millora que repassa Elisenda Vallés, companya d’Inés en la cooperativa: “serà important incidir en l’economia de les cures; millorar les polítiques de corresponsabilitat familiar i laboral; potenciar la visibilitat de les dones; promoure una formació adaptada i efectiva; i avançar en la digitalització del món rural”.

Bretxa laboral i digital

L’estudi previ desenvolupat pel departament del catedràtic Jorge Hermosilla se sustenta en més de 3.000 entrevistes i enquestes a dones, i compta amb la participació de 43 ajuntaments, principalment de comarques d’interior com el Rincón de Ademuz, la Serranía, el Valle de Ayora-Cofrentes, la Canal de Navarrés i la Plana Utiel-Requena, amb dades d’altres comarques valencianes que compten igualment amb municipis en risc de despoblació.

Les dades extretes evidencien l’existència d’una bretxa laboral i digital en una població analitzada de 180.000 persones, on el 49,2% són dones. Dones sense estudis, per exemple, que en el 62,7% dels casos no té accés a Internet, com tampoc ho té prop del 40% de les dones amb estudis que residixen en el medi rural. Dones que, quant a contractes temporals, tripliquen els dels homes, amb una taxa d’activitat femenina 10 punts per davall de la masculina en 2021, una bretxa que es va reduint però no prou.

Estes desigualtats se sumen als problemes de les dones de l’entorn rural a l’hora de desplaçar-se i a les xifres vinculades a la violència masclista: el 61% de les entrevistades ha sabut d’algun cas pròxim; només el 40% assegura conéixer els drets civils de les víctimes; i el 40% de les morts registrades en 2020 es localitzen en el món rural.

70 accions proposades

Enfront d’eixa realitat analitzada per la Universitat, el document redactat per Espai Coneix, que la Diputació s’encarregarà de difondre entre els ajuntaments en el marc del treball conjunt de la seua Xarxa de Municipis contra la Violència de Gènere, proposa accions concretes que podrán rebre subvncions en cadascun dels cinc eixos en què es dividix l’estudi previ.

En el primer eix destaca l’elaboració de plans d’igualtat i el seguiment dels mateixos; la promoció d’estudis i la recopilació de dades desagregades per sexe des de les administracions locals; guies sobre la incorporació de la igualtat d’oportunitats en els projectes dels ajuntaments; formació en igualtat per al personal dels ens locals; campanyes de difusió i sensibilització; i la importància de les habilitats digitals en l’entorn rural.

El segon eix contempla la cerca de possibles jaciments d’ocupació propers; el consum de proximitat; un pla de transport col·lectiu en les zones rurals; xarxes de connexió a les tecnologies de la informació; el foment de l’accés a la terra per a les dones i incentius perquè siguen part del relleu generacional; la promoció de la cultura de l’emprenedoria i l’autoocupació; potenciar les competències transversals per a accedir a qualsevol treball; detectar les necessitats formatives en cada territori; i dignificar l’ocupabilitat de la dona.

L’eix de la conciliació inclou mesures com visibilitzar la importància de les cures i la criança; generar recursos i serveis psicosocials per a les persones cuidadores en l’àmbit rural; promoure serveis que faciliten la conciliació; facilitar els recursos per a exercir professions teletreballant; i potenciar les escoles rurals.

L’eix quart se centra en l’aplicació del principi de composició equilibrada de dones i homes en els organismes locals; els programes de formació d’apoderament i lideratge de les dones en llocs de direcció; la difusió dels avantatges per a professionalitzar l’activitat agrària femenina; i la discriminació positiva en les subvencions i ajudes a les dones del medi rural.

Finalment, el bloc encaminat a previndre i erradicar la violència masclista inclou cursos de formació i atenció a les víctimes; guies informatives sobre els recursos existents; millora de l’assistència i l’ajuda prestada a les víctimes; atenció jurídica, psicològica i social a les dones maltractades i els seus fills i filles; protocols que milloren la coordinació dels àmbits judicial, policial, educatiu, sanitari i de serveis socials; trasllat a organismes que paren atenció integral a les víctimes; cursos sobre coeducació i col·laboració en l’educació afectiva-sexual; campanyes publicitàries sense estereotips; i avançar decididament en l’abolició de la prostitució.

La Diputació amb la dona rural

El pla estratègic presentat este dimarts és el fermall a una legislatura marcada per les accions de la Diputació en favor de la dona rural, en estreta col·laboració amb Fademur, la Federació d’Associacions de Dones Rurals. El punt de partida va ser l’audiovisual que mostrava els projectes d’èxit de dones emprenedores que desenvolupen la seua activitat en pobles de l’interior de la província. Un projecte dinamitzador que va tindre continuïtat amb el fòrum ‘Entorn rural, Dones indispensables’.

Una de les iniciatives més destacades d’estos quatre anys porta per títol ‘Fem que les dones compten’, un reconeixement a eixes líders en xicotetes comunitats en les quals destaquen pel seu carisma i saber fer; dones benvolgudes pels seus veïns i veïnes que mereixen ser recordades per la seua trajectòria vital, el seu caràcter emprenedor o la seua defensa dels drets i la igualtat.

El cicle de suport a la dona rural s’ha completat amb la participació en l’estudi que caracteritza social i econòmicament la despoblació a través d’eixa mirada femenina, i el pla d’acció encarregat a Espai Coneix per a donar resposta a les necessitats de les dones en l’àmbit rural en els pròxims anys, implicant per a això a l’administració local i subvencionant l’aplicació de les millores des de la xarxa provincial.

Informació i Foto: Diputació de Valencia

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: