La Diputació de Valencia estudia les necessitats de l’Escola d’FP Misericòrdia i del Centre Ocupacional

El diputat provincial d’Educació, Paco Comes, ha visitat l’Escola de Formació Professional Misericòrdia i el Centre Ocupacional de la Diputació, per a conèixer de primera mà el funcionament dels dos centres, dependents de la corporació provincial, i aprofundir en les seues necessitats.

L’Escola de Formació Professional Misericòrdia compta amb una oferta formativa totalment gratuïta dirigida a alumnat d’entre 16 i 21 anys que no haja superat l’ESO. Durant la jornada, el diputat ha pogut analitzar juntament amb la directora de l’escola d’FP, Felicitat Dasí, la dinàmica del centre, les eines que disposen i les seues instal·lacions, que es troben en el Complex Educatiu Misericòrdia, al carrer de València que porta el mateix nom.

Els programes formatius ordinaris de l’Escola d’FP Misericòrdia són cursos oficials amb una duració d’un any escolar, dirigits a joves d’entre 16 i 21 anys, escolaritzats o desescolaritzats. El centre compta amb cinc especialitats amb 15 alumnes per cadascuna d’elles.

La formació inclou els mòduls de caràcter general, amb ensenyaments bàsics lingüístics i científiques al costat d’orientació laboral, prevenció de riscos laborals i qualitat mediambiental; i els mòduls professionals adaptats a cada una de les especialitats, amb una certificació acadèmica expedida per la Conselleria d’Educació.

Estes especialitats es desenvolupen en els diferents tallers amb els quals compta l’escola, des de Fusteria i Mobles fins a les operacions auxiliars de Fabricació Mecànica, passant per la qualificació professional en Perruqueria i les operacions bàsiques de Cuina i Pastisseria, amb l’aprenentatge de les tècniques d’elaboració i les normes de manipulació, preparació i conservació d’aliments. Així, amb l’objectiu d’afermar la maduresa personal i millorar l’ocupabilitat d’estos joves, l’Escola d’FP Misericòrdia desenvolupa les capacitats i destreses perquè l’alumnat aconseguisca competències professionals de nivell 1.

El responsable d’Educació de la Diputació de València ha realitzat també un recorregut per les instal·lacions del Centre Ocupacional de la Diputació, el qual es troba també en el Complex Educatiu Misericòrdia.

Acompanyat pel seu director, Antonio Muñoz, el diputat ha pogut conèixer de primera mà la labor que es realitza en el centre, el qual disposa d’un màxim de 60 places destinades a persones amb discapacitat intel·lectual en edat laboral.

El Centre Ocupacional de la Diputació oferix un servei diürn dirigit a proporcionar a persones adultes amb discapacitat intel·lectual ocupació terapèutica per al seu ajust personal, així com tècniques professionals per a la seva integració laboral i activitats de convivència per a la seva incorporació social.

El centre disposa de quatre tallers ocupacionals de referència: ‘Art Sana’, que engloba activitats relacionades amb artesania realitzada amb paper reciclat, amb la cura de la salut i mindfulness; un taller d’embalatge, mitjançant el qual es realitzen activitats d’embalatge i presentació i manufactures de cartó; un taller de serigrafia i ceràmica, i un taller amb activitats en l’hort i relacionat amb l’autodirecció. Des d’estos tallers s’orienta als usuaris per a participar en diferents tipus d’activitats dirigides a potenciar l’adquisició, manteniment o desenvolupament d’habilitats conceptuals, socials i pràctiques necessàries per a millorar el conjunt de destreses adaptatives, desenvolupades per la Professora d’Educació Especial de Pedagogia Terapèutica.

Així, mitjançant estos tallers es realitzen diferents projectes per al desenvolupament de les activitats ocupacionals, recolzades en tasques que motiven als usuaris per a l’adquisició transversal de competències bàsiques, potenciant la seua autonomia personal i la seua integració social i/o laboral.

El centre compta també amb una aula d’informàtica, la qual s’utilitza com a recurs tant per als programes d’activació cognitiva, com per a l’adquisició dels coneixements bàsics d’informàtica i accés a la xarxa.

El centre compta també amb un programa de rehabilitació cognitiva, la finalitat de la qual és el manteniment i/o desenvolupament dels processos psicològics bàsics com ara memòria, percepció, atenció i orientació. Així mateix, a través del programa d’alfabetització digital, s’acosta les noves tecnologies als usuaris/as de manera funcional. D’altra banda, el programa de comunicació i expressió juntament amb el programa de resolució de problemes i raonament es busca el manteniment i desenvolupament de la lecto-escriptura i el càlcul bàsic aplicat a diferents situacions, en funció de les característiques individuals de cada alumne. Finalment, el programa d’autonomia en la llar té com a objectiu fonamental desenvolupar, fomentar i mantenir les destreses associades a l’autonomia dels usuaris.

El diputat provincial ha traslladat el seu agraïment al personal de l’Escola d’FP Misericòrdia i del Centre Ocupacional per la seua “gran feina i dedicació”, i ha ressaltat “la funció social que els dos centres desenvolupen en la societat valenciana”.

Informació i Foto: Diputació de Valencia

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d