EsportsPolítica

La Diputació de Valencia edita les ‘Aventures i desventures de la Copa Espanya Lliure’

L’àrea de Cultura de la Diputació de València ha presentat un nou llibre de la col·lecció Bocins, escrit per l’historiador i periodista Emilio Nadal i editat per institució provincial amb el títol ‘Les aventures i desventures de la copa Espanya Lliure. El Sant Grial del Levante UD’.
L’acte de presentació va tindre lloc al Saló Alfons el Magnànim de la Beneficència i va estar conduït pel diputat de Cultura, Xavier Rius, el qual va explicar: “deixe per un moment la jaqueta de diputat i em vist emocionalment amb els colors del Levante UD, un equip que forma part de la meua família i de la meua existència, i pel qual he lluitat des de molt jove”.L’origen de la Copa Espanya Lliure està vinculat a les especials circumstàncies del partit que va suposar la final en 1937, en plena guerra civil. Per a l’autor del llibre, Emilio Nadal, “l’efervescència de les competicions de futbol en temps de guerra era una constant, en un intent per a normalitzar la vida i alçar els ànims de la població”.

En la competició van participar equips que formaven encara part dels territoris fidels al legítim govern de la República, i l’eliminatòria final es va disputar el 18 de juliol de 1937 en l’estadi de l’Espanyol de Barcelona entre el Levante UD i el València, amb victòria per al Llevant per 1-0, amb gol de Nieto.

Malauradament, aquella copa va ser opacada pel posterior canvi social imposat pel franquisme i no fou mai reconeguda oficialment. Totes les dècades posteriors a la guerra dugueren el silenci i la desmemòria d’aquell esdeveniment esportiu. Durant les dècades posteriors a la Guerra Civil Espanyola pràcticament cap de les noves generacions de seguidors llevantinistes foren conscients del valor i de l’existència d’aquell mític trofeu.

A finals dels 90, un jove Emilio Nadal, descobrix l’existència de la copa a partir d’informacions facilitades pel veterà aficionat Ramón Victoria. Mogut per la curiositat i l’afició a l’equip, Nadal dedica molt de temps a visitar hemeroteques, i descobrix una història fantàstica quasi desconeguda. La premsa de l’època glossava amb detalls la gesta del Levante.
Posteriorment, amb la promesa d’obtenir una plana sencera en la premsa per al seu relat, Nadal es mou amb un grup d’aficionats a la recerca del trofeu. Fou l”any 2000, després d’escorcollar els magatzems del club, quan apareix el “Sant Grial del Levante”: la Copa de l’Espanya Lliure de 1937.

A partir d’eixe moment Nadal publica diversos articles en la premsa esportiva, on detalla l’existència del trofeu i la injustícia al no reconeixement oficial per part de la federació de futbol.

Durant la presentació, el diputat Xavier Rius va poder desgranar minuciosament el llarg procés de reivindicació del reconeixement oficial de la Copa des de l’any 2004. Rius es va centrar en desglossar les accions de la penya Tòtil, de la qual formava part, per a recuperar tota l’èpica i el valor d’aquella gesta. Es van editar samarretes, banderoles i accions encaminades a la difusió de la copa no reconeguda, amb l’eslògan “Volem la copa”.

Amb el pas del temps la reivindicació conjunta de Nadal i la Penya Tòtil anava prenent força i formaria part de l’acompanyament de càntics a l’estadi i fora d’ell. Cada vegada més gent assumia la necessitat d’aconseguir el reconeixement oficial i fins i tot, la direcció del club, inicialment refractària a donar suport a tal reivindicació, va anar basculant fins a posicionar-se clarament a favor del reconeixement, amb el suport i la implicació de l’actual directiva del club. La Copa ha sigut finalment reconeguda per la Federació espanyola de Futbol el passat 25 de març.

Durant la presentació Xavier Rius va mostrar abundant documentació del llarguíssim procés de reclamació, no solament de la promoció de la causa entre l’afició, sinó a més, conjugat amb iniciatives de caràcter administratiu i polític, com la presentació de PNL a la mesa del Congrés dels diputats i al Senat.

Emilio Nadal va poder glossar totes les experiències viscudes en la recuperació de documentació que ha acompanyat la creació del llibre, així com les experiències viscudes amb les persones que han aportat informacions de valor. Per a l’autor, el llibre «és un relat ple de vivències i emocions que farà les delícies dels aficionats al futbol i a l’equip granota».

Amb tot, segons Xavier Rius, “el llibre està plantejat quasi com una novel·la d’aventures, un relat que no és cronològic sinó més aviat polièdric, i on per fortuna, hi ha un desenllaç molt positiu posterior a l’edició del llibre”.

La batalla pel reconeixement de la copa per part de la Federació espanyola de Futbol ha sigut molt llarga i plena d’entrebancs, fins a l’actual reconeixement que permet al Levante UD tindre una copa reconeguda en el seu palmarés.

Informació i Foto: Diputació de Valencia

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint