La Diputació de València col·labora amb el projecte ‘Ca Mussols’ de la Societat Valenciana d’Ornitologia

Des de l’any 2010 la SVO (Societat Valenciana d’Ornitologia) està duent a terme el Projecte Mussols, un projecte amb aus nocturnes que inclou actuacions amb diversos rapinyaires, principalment òliba (Tyto alba), mussol europeu (Athene noctua) i xot (Otus scops), i puntualment amb gamarús (Strix aluco), duc (Bubo bubo) i mussol banyut (Asio otus), i amb altres dos espècies, siboc (Caprimulgus ruficollis) i enganyapastors (Caprimulgus europaeus).

L’objectiu principal del Projecte Mussols és conservar i estudiar les aus nocturnes del nostre territori mitjançant censos amb anellament científic; accions de divulgació (xerrades, cursos i tallers d’educació ambiental); i accions directes de conservació (reforç poblacional i col·locació de caixes i cistelles niu), fomentant la participació activa de la ciutadania.

La nova línia de treball es denomina ‘Ca Mussols, Conservació, Ciència i Ciutadania’. Es posarà en marxa amb l’impuls de l’àrea de Medi Ambient de la Diputació de València i potenciarà les actuacions del Projecte Mussols amb l’òliba i el mussol europeu. Les dos espècies, molt properes als éssers humans, són aliades de les activitats agràries i indicadors biològics de la biodiversitat i la bona salut dels nostres ecosistemes rurals i periurbans.

El projecte, a més, introduirà la innovació científica mitjançant la implantació de dispositius de seguiment remot, que permetran millorar la conservació de les espècies i apropar el fascinant món de les rapinyaires nocturnes. Així mateix, s’elaboraran materials didàctics per tal d’informar i, conseqüentment, sensibilitzar a la ciutadania.

Les activitats s’adreçaran a centres educatius, ajuntaments, ONG, associacions agràries, entitats, col·lectius… Les actuacions de conservació específiques del mussol europeu es realitzaran en zones agrícoles d’interior (principalment, a la Ribera Alta, el Camp de Túria i la Serranía), mentre que les actuacions de conservació de l’òliba es faran, fonamentalment a l’Horta Nord.

“Portàvem més d’una dècada realitzant diverses actuacions de conservació, algunes d’elles molt similars tant per a òliba com per a mussol europeu (alliberaments mitjançant hacking, instal·lació i revisió de caixes niu, tallers d’educació ambiental, etc.), i este projecte no sols ens ha permès unificar estos treballs sota un marc comú, sinó que a més, inclourà un estudi pioner a nivell mundial de seguiment d’òliba (recentment catalogada com a vulnerable en el nostre territori) amb dispositius GPS/GSM”, indica Marta Romero, doctora, coordinadora del Projecte Mussols i membre del Grup de Zoologia de Vertebrats de la Universitat d’Alacant.

Este projecte, que compta amb el suport científic de la Universitat d’Alacant i el suport legal de la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, no hauria estat possible sense el finançament de la Diputació de València”, afig.

Informació i Foto: Diputació de Valencia

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: