La Diputació de València atorga el ‘Reconeixement de la cultura 2023’ al municipi d’Alpuente i al seu Museu Etnològic

L’àrea de Cultura de la Diputació de València, a través de L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, ha atorgat el premi ‘Reconeixement de la cultura 2023’ al municipi i museu municipal d’Alpuente pel seu treball en la divulgació del patrimoni etnològic.

El diputat de Cultura, Paco Teruel, que ha sigut l’encarregat d’entregar el premi en un acte celebrat a l’ajuntament, ha assenyalat que “Alpuente ha mostrat el seu compromís amb el patrimoni històric, i esta especial preocupació pel patrimoni cultural també s’observa en el patrimoni etnològic, convertint-lo en mereixedor d’esta distinció”.

Per part seua, l’alcaldessa d’Alpuente, Itziar Méndez, ha assenyalat que este reconeixement és “per a tots els veïns que han sabut conservar i divulgar tot allò que els identifica”. En este sentit, ha apuntat que “no es tracta de preservar i congelar peces en un espai, sinó el que ens pot ensenyar i inspirar per al nostre present i futur”.

Amb este reconeixement, L’ETNO destaca la longeva i sòlida implicació del municipi en la investigació i recuperació del patrimoni etnològic de la comarca, i és que una part important de la col·lecció atresorada va ser documentada i recuperada des d’este municipi. Este treball continua realitzant-se en l’actualitat a través d’un projecte d’investigació en La Torre, aldea d’Alpuente.

Així mateix, Alpuente ha divulgat en els últims anys el seu patrimoni a través de la renovació del seu museu etnològic, situat en un antic forn medieval del segle XIV, en col·laboració amb L’ETNO, i ha fet partícips als veïns i veïnes del municipi d’este procés de renovació a través d’aportacions de materials així com en l’elaboració de continguts. Este treball culminarà amb l’edició del catàleg de patrimoni etnològic del museu.

Esta labor no se cenyeix únicament al museu. El municipi fa un gran treball cultural de conservació del patrimoni documental i gràfic que s’acompanya amb l’organització, amb caràcter anual, de les Jornades Etnològiques, en les quals participa veïnat del municipi, i que tenen per objectiu mostrar, de manera lúdica, les formes de vida tradicionals d’esta vila.

D’altra banda, Alpuente ha sigut pioner en la difusió del patrimoni paleontològic valencià. L’ajuntament va crear un museu paleontològic i incentiva els projectes d’investigació i restauració en este camp.

Informació i Foto: Diputació de Valencia

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d