La Diputació de Castelló urgeix a la Generalitat que actuï a la depuradora de Borriol
Informació i Foto: http://www.dipcas.es
La Diputació de Castelló urgeix a la Generalitat Valenciana a que actuï en el col·lector de Borriol que manté paralitzat des de fa més d’un any. El Govern Provincial denuncia una manifesta falta d’interès per part de la Generalitat Valenciana per rubricar el conveni de cooperació per a cofinançar l’execució d’infraestructures de sanejament i depuració i que manté paralitzada l’execució de les depuradores de Borriol, Matet, Argelita, Pavies i Zorita del Maestrat.
El diputat delegat del Cicle Integral de l’Aigua, Juan Bautista Juan, ha destacat després de reunir-se aquest matí amb el president de la Diputació, Javier Moliner, i l’alcalde de Borriol, Silverio Tena, que “amb un pressupost estimat superior als 2,6 milions d’euros per al projecte del col·lector fins a l’EDAR de Castelló, si el Consell, a través de l’EPSAR, no finança la seva part de les obres, serà impossible licitar una infraestructura de tanta envergadura i tan demandada. Des de la Diputació fa un any que estem esperant algun moviment per part de la Generalitat “.
A més, cal recordar que el Govern Provincial es va encarregar el 2015 de finançar i redactar el projecte del col·lector per a la posterior aprovació a principis del passat any perquè els ajuntaments de Borriol i Castelló complissin amb el període d’exposició pública. De fet, des de la institució provincial s’ha sol·licitat ja l’encomana de gestió per a poder licitar com més aviat millor una obra que portarà l’aigua residual del poble fins a la depuradora de Castelló.
Són quatre depuradores més les que estan afectades
És el cas de les depuradores de Borriol, Matet, Argelita, Pavies i Sorita, totes elles pendents de licitació per un pressupost estimat de 3.692.085 euros i que compten amb els projectes ja redactats des del Govern Provincial “ja que tenim el compromís màxim de garantir el 100% del tractament de les aigües residuals produïdes a la província “.
No en va, i malgrat que ha estat la pròpia Diputació l’encarregada de redactar un conveni de cooperació que va aprovar a finals del passat any i que estableix el marc de cooperació econòmica amb l’Entitat Pública de Sanejament d’Aigües Residuals autonòmica (EPSAR), encarregada del finançament, “la nul·la col·laboració institucional demostrada fins al moment per la Generalitat està boicotejant l’execució d’aquestes depuradores tan necessàries per als nostres pobles més petits”.
Així, el diputat ha lamentat que infraestructures de sanejament que tenen prevista la seva execució al llarg d’aquest any, com succeeix amb Matet i Argelita amb un pressupost de 240.000 i 295.000 euros respectivament; o programades per 2018, Pavías, per prop de 300.000 euros i Sorita, 232.000 euros, “poden quedar paralitzades després de trencar un acord de col·laboració que es repeteix des de 1992”.
Sense subvenció de l’EPSAR en 2016
Cal tenir en compte, tal com ha explicat el diputat que “aquesta situació ja va poder generar un veritable problema l’any passat si no hagués estat perquè la Diputació va cobrir la totalitat de l’anualitat de 2016 que havia d’assumir l’EPSAR”.
Tant és així que malgrat que l’any passat el conveni preveu una inversió provincial de 143.052 euros, el Govern Provincial ha invertit més d’1,4 milions perquè “el desinterès del que està fent gala la Generalitat a l’hora de garantir l’accés a una aigua de qualitat a la província, no afectés directament als nostres veïns.
D’aquesta manera, el Govern Provincial ha finançat íntegrament el pressupost de fins a cinc obres finalitzades, rebudes i posades en marxa com són les de la Font de la Reina, Fuentes de Ayódar, Sarratella, Castell de Villamalefa, Vilanova de la Reina, a més d’assumir el pressupost íntegre de Barraques, Herbers i Xodos, encara en execució.
Tot això malgrat que el conveni estableix una aportació total fins a 2020 superior als 10,66 milions d’euros dels quals 8,8 milions d’euros corresponen a l’EPSAR mentre que l’import màxim a subvencionar pel Govern Provincial està xifrat en 1 , 84 milions.