La Diputació de Castelló presenta la revista anual Aula de Lletres Valencianes com a part del seu suport a l’estudi i difusió del valencià

La Diputació de Castelló ha acollit aquest matí la presentació de la revista anual Aula de Lletres Valencianes de l’Associació Taula de Filologia Valenciana com a part del seu suport a l’estudi i difusió de la llengua valenciana a la província. Cal tenir en compte que aquesta associació està integrada per un centenar de professionals de la llengua, que són membres de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, professors universitaris, professors d’institut i d’escola, i tècnics lingüístics d’institucions públiques i d’empreses privades , com ara editorials.

El vicepresident primer i diputat provincial de Cultura, Vicent Sales, ha agraït a tots la confiança per dur endavant aquesta revista de filologia valenciana. “No podíem deixar perdre una iniciativa com aquesta dedicada a la investigació des de la perspectiva científica de la nostra llengua. Entenem el valencià com a element integrador, de convivència. Aquesta és una província amb una riquesa lingüística i cultural que val la pena mantenir i difondre per seguir posant-la en valor “.

En aquest sentit, el vicepresident ha remarcat “des del punt de vista científic és important que els experts que es dediquen a tenir cura, investigar la nostra llengua que tinguem el respto i la difusió que mereix. És per això que seguirem col·laborant perquè és la millor manera que el valencià continue sent un element integrador, un símbol d’identitat no només de tots els valencians sinó de tots els castellonencs “.

I és que cal tenir en compte que en el consell de redacció i el consell assessor hi ha persones de prestigi com ara Josep Palomero (membre de l’Acadèmia), Lluís B. Meseguer (també membre de l’Acadèmia, i de la Universitat Jaume i), Lluís Gimeno Betí (de la Universitat Jaume i, de la Societat Castellonenca de Cultura, i de la Reial Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona), Manuel Sifre (de la Univeritat Jaume i) o Josep Saborit (professor del Col·legi Públic Josep Pascual Tirado, de Castelló). També hi ha persones del món de les lletres, com ara Vicent Franch, professor de Ciència política i de dret constitucional.

Millorar l’ensenyament del valencià, entre els objectius de la revista

Els objectius centrals de la revista Aula de Lletres són tres, el primer és millorar l’ensenyament del valencià. El valencià de qualsevol zona valenciana, des del Maestrat pel nord fins les Valls del Vinalopó pel sud, té moltes estructures lingüístiques positives, i els docents les haurien d’explicar per augmentar la identificació dels alumnes amb la seva població, amb la seva comarca i , en general, amb la seva societat.
Podem dir, per tant, que Aula de Lletres busca augmentar l’adhesió dels alumnes al seu entorn social; i, alhora, intenta incrementar la cohesió de la societat valenciana.

A més, la revista es guia per l’humanisme. Per Aula de Lletres, la persona està per sobre de tot. Per això manté que l’ensenyament ha de ser positiva, constructiva i respectuosa amb la personalitat de cada alumne. A més, el camí ha de ser el que hem dit: partir de la població on viuen els alumnes, i després la seva comarca, la seva regió, i el conjunt de la Comunitat Valenciana. El resultat és potenciar l’humanisme i la democràcia: el respecte a la persona i a les comunitats humanes, anant sempre de baix cap amunt.

El segon objectiu de la revista Aula de Lletres és procurar que el model lingüístic valencià siga identificador, assimilable i practicable per als parlants de cultura mitjana. L’humanisme i la democràcia comporten que els parlants de cultura mitjana són els primers destinataris de la normativa lingüística. En conseqüència, les normes han de ser comprensibles, assimilables i practicables per al conjunt dels alumnes valencians. A més, cal respectar la manera de parlar de la població de l’alumne, i cal considerar les característiques de la seva comarca i de la seva regió. Quan han normes que no responen a aquestes condicions, procurem fer estudis per deduir la causa.
El tercer objectiu de la revista Aula de Lletres és fer estudis que tinguin la finalitat de deduir mitjans aplicables per potenciar l’ús públic del valencià.

 

 

 

Informació i Foto: Diputació de Castelló

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: