La Diputació de Castelló entrega a Onda la restauració de Sant Vicent Ferrer

Informació i Foto: http://www.dipcas.es

La Diputació de Castelló ha lliurat al municipi d’Onda la restauració de la talla històrica del segle XVII de Sant Vicent Ferrer després dels treballs de rehabilitació i recuperació que han portat a terme els tècnics del Servei de Restauració de la institució provincial. El vicepresident de la Diputació i diputat de Cultura, Vicent Sales, ha participat al costat del diputat de la zona, Salvador Aguilella, i les autoritats municipals, en la presentació d’aquesta emblemàtica peça a l’Església de l’Assumpció del municipi.

“Hem de tenir en compte que a l’enorme valor sentimental dels onders cap a aquesta talla històrica se suma el valor que té el patrimoni cultural dels nostres municipis com a revulsiu dinamitzador del turisme de la nostra província”, ha explicat el vicepresident Sales, qui ha posat èmfasi en “l’aposta del Govern Provnicial per recuperar el patrimoni dels pobles, visibilitzar i posar-lo en valor perquè pugui ajudar a la seva dinamització econòmica”.

En aquest sentit, ha explicat que “la talla d’avui que hem recuperat per a Onda és un exemple de com en els 135 municipis de la província hi ha autèntics tresors patrimonials que ens defineixen com a poble i que a més són atractius perquè milers de visitants es decideixin a conèixer aquesta oferta cultural que tenim repartida per tot el territori provincial “.
Cal assenyalar que, la talla de Sant Vicent Ferrer data del segle XVII i està esculpida en una sola peça, a excepció de la base o peanya que són un afegit posterior. La tècnica decorativa utilitzada són els estofats sobre fons d’or fi i destaca en ella el treball de burinat en diferents formats, que realcen la bellesa de la imitació de teles i brodats en aquesta peça. El treball de les carnacions sembla ser “a poliment”, en ell s’aprecia el característic rosat de les galtes.

Minuciós treball de restauració
La peça va arribar al Departament de Conservació i Restauració d’Escultura Policromada amb una oxidació del vernís, així com pèrdues i separació de policromia i capes de preparació. També presentava pèrdues de parts de fusta, com el fragment d’un dels plecs i la desaparició d’una de les mans, a més de reconstruccions antigues a la peanya.

Gràcies a la intervenció les zones debilitades van ser consolidades, i després de l’eliminació de brutícia i eliminació dels vernissos envellits es va procedir a la reconstrucció de faltants i al seu reintegració cromàtica discernible. La particularitat d’aquesta intervenció rau en la utilització de reconstruccions volumètriques desmuntables, subjectes a l’obra mitjançant imants, sent el cas de la mà dreta i del plec frontal.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: