La Diputació de Castelló consensçua amb PSOE i Ciutadans els pressupostos de 2018

Informació i Foto: http://www.dipcas.es

El Govern Provincial de Castelló ha reafirmat el seu compromís amb el diàleg i la recerca de consensos amb tots els grups polítics de la Corporació en haver aconseguit consensuar els pressupostos de l’any que ve amb el Grup Socialista i Ciutadans. Així, amb l’abstenció d’aquests grups i l’oposició de Compromís i Castelló en Moviment, el Govern liderat per Javier Moliner ha reeditat en el Ple d’avui el suport aconseguit ja per als comptes provincials de 2017 i constata el seu camí de aperturisme i escolta activa amb totes les sensibilitats polítiques amb representació a la Corporació Provincial.

“És atípic abordar un debat de pressupostos en el que aparegui en tan repetides ocasions les paraules diàleg i consens, i els garanteixo que no és casual que un Govern Provincial amb majoria absoluta busqui l’espai de consens i intentar que uns comptes públics que van a marcar l’esdevenir de la gestió d’una Administració en els propers mesos comptin amb el major consens possible. Sóc un ferm convençut que com més gran sigui el cabal democràtic més gran és la legitimitat de les decisions d’un Govern “, ha explicat el president Moliner.
En aquest sentit, el president ha explicat a més que “en un temps com aquest en el que venim d’un moment amb cert desarrelament de la societat respecte de la política, la millor forma de gestionar és acudint al valor de la Governança entesa com l’art de governar que es proposa com a objectiu el desenvolupament econòmic, social i institucional durador promovent un sa equilibri entre l’estat, la societat i les persones. Aquest punt de durabilitat i d’equilibri és el que ens fa sortir de la nostra zona de confort per aconseguir un consens que doti de més legitimitat encara si cap a les accions d’aquest Govern Provincial “.

En aquest sentit, Moliner ha contraposat el model de Governança del Govern Provincial enfront de la imposició “en el camí de la Governança ens trobaran sempre, perquè posem en valor la divergència enfront de la imposició que exerceixen altres majories absolutes”.

Després de l’aprovació d’avui, la Diputació activa la xifra rècord de 135.076.422 euros, amb un increment de quatre milions respecte als comptes provincials de 2017 “per crear ponts de progrés entre la costa i l’interior de Castelló, per donar resposta a les necessitats dels nostres pobles impulsant la capacitat del nostre territori perquè segueixin passant les millors coses a la província de Castelló i els castellonencs “.

Uns comptes que impulsen quatre blocs estratègics gràcies a l’eficiència en la gestió del Govern de Moliner que li ha permès reduir a un 18,9% la seva despesa en personal i afrontar amb recursos propis, sense haver de demanar cap crèdit bancari, les necessitats de els 135 municipis de la província.

Cal recordar que els quatre blocs estratègics d’actuació són els següents:

1. Igualtat d’Oportunitats: 79.500.000
“Perquè aquestes són uns comptes pensades per fer de cada un dels 135 municipis un lloc millor per viure. Perquè volem de ser sogorbí o castellonero sigui motiu d’orgull “. Amb aquest objectiu, que ha explicat el diputat d’Hisenda, Salvador Aguilella, en la seva exposició dels pressupostos, des del Govern Provincial s’invertiran 79,5 milions d’euros per al Pla Castelló 135 més ambiciós amb 12,4 milions, les accions i ajudes de #Repoblem, la millora de carreteres amb 5,3 milions per millorar la xarxa provincial i la seva seguretat viària, així com els 33,9 milions per als serveis, ajudes i projectes d’Acció Social, “perquè no volem que cap castellonenc es quedi enrere “.

2. Impuls del Territori: 16,8 milions
Aquest eix estratègic es correspon amb les partides generades “per dinamitzar l’economia provincial”. Aquí s’inclouen les partides referides a turisme, amb 5,3 milions d’euros, foment de l’ocupació i l’emprenedoria, amb 1,4 milions d’euros, esports amb l’ambiciós projecte ‘Castelló Escenari Deportivo’ amb 3,9 milions d’euros , desenvolupament rural i suport als sectors productius.
3. Divulgació del Patrimoni: 9,4 milions

Perquè “Castelló és una terra amb un atractiu singular, amb tradicions i història que mereixen i necessiten ser defensades i posades en valor per no deixar escapar cap oportunitat de futur”, i des d’aquest compromís els comptes provincials per al pròxim exercici contemplen 9,4 milions d’euros per a totes les accions de recuperació i divulgació del patrimoni cultural, històric, paisatgístic i immaterial.

4. Transparència i eficiència en la gestió: 22,4 milions
Conscients que aquest pressupost “està pensat per tal de ser més útils als ciutadans i per millorar la seva qualitat de vida”, el Govern Provincial contempla 22,4 milions d’euros a implementar polítiques de transparència, participació i millora de la gestió pública .
Cal assenyalar que s’incorporen als comptes provincials les modificacions plantejades per Ciutadans pel que fa a l’increment de les subvencions a projectes de foment d’activitats i de cooperació al desenvolupament, que passen de 40.000 a 80.000 euros, s’incrementa en 14.000 euros el Servei d’Atenció especialitzada dirigit a Menors en Situació de Vulnerabilitat i que pateixen assetjament escolar, disminuint-se en 54.000 euros l’aportació de la Diputació al Festival de Música Antiga i Barroca.
Declaració Institucional contra la Violència de Gènere
La Corporació Provincial s’ha mostrat unànime en el suport a la Declaració Institucional sobre la violència de gènere. Amb motiu de la commemoració el proper 25 de novembre del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència contra la Dona i com ve fent cada any, la Diputació reitera el seu compromís en l’eradicació de totes i cadascuna de les formes de violència de gènere existents, així com en el suport i impuls de les mesures que promoguin la seva eliminació.
El text de la Declaració Institucional convida a totes les entitats locals a adherir-se a aquesta Declaració, sumant-se a totes les veus que clamen per la fi de la violència de gènere, barrera infranquejable en el camí cap a una societat en què homes i dones visquin en llibertat i igualtat.
“Reivindiquem la necessitat de dotar les entitats locals de les competències en aquesta matèria així com de suficients mitjans i recursos per, en col·laboració amb el Govern i les comunitats autònomes, assegurar l’assistència adequada, suficient i necessària per garantir la recuperació de totes les víctimes de violència de gènere en tots els nostres pobles i ciutats. Reconeixem la importància de treballar en l’eradicació de les actituds i els comportaments quotidians que, instal·lats en la vida diària, reprodueixen i perpetuen la desigualtat, origen de la violència de gènere “, ha assenyalat el president de la Diputació, Javier Moliner.
Declaració Institucional per a la creació de centres d’hemodiàlisi
Un altre dels consensos polítics del Ple d’avui ha estat el suport unànime en forma de Declaració Institucional per instar a la Conselleria de Sanitat a que iniciï els projectes de construcció d’un centre d’hemodiàlisi pública a l’Hospital de la Plana que satisfaci les mancances detectades a la província de Castelló en hemodiàlisi hospitalària, que és el mínim que es pot pretendre per atendre una població de més de 200.000 habitants encara que pogués complementar-se, en cas necessari amb Unitats externes concertades.

 
A més, a través d’aquesta Declaració Institucional, la Diputació de Castelló insta la Conselleria de Sanitat a estudiar de manera urgent la possible Implantació de Seccions o Serveis de nefrologia en tots els hospitals públics de la província de Castelló, com és el cas de l’Hospital de Vinaròs, o, si no habilitar els mecanismes necessaris per implantar consultors o habilitar la manera d’interconsulta amb la Unitat de referència de manera àgil i eficient.
I insta a la Conselleria de Sanitat que es reforci la prevenció de la malaltia renal crònica, amb participació activa de l’Atenció Primària, mitjançant reunions o jornades conjuntes amb el Servei de Nefrologia de referència. La Diputació de Castelló insta la Conselleria de Sanitat que es creu en la Província de Castelló una unitat de consulta de trasplantaments que agilitzi i coordini els protocols de trasplantament posant fi a la iniquitat existent.

 
Declaració Institucional per uns trens dignes a Maestrat
Tots els grups polítics amb representació a la Corporació Provincial han donat suport a la Declaració Institucional per uns trens dignes a Maestrat. A través d’aquest text, la Diputació reivindica que el Govern d’Espanya faci front als compromisos anunciats, a les mocions i iniciatives presentades pels parlamentaris valencians al Congrés i al Senat i, fonamentalment, a les exigències que es deriven de les seves competències en matèria ferroviària per establir un augment substancial de les freqüències horàries en els trens de la línia Castelló-Vinaròs, que donen servei a les estacions de la zona nord de la província.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: