La Diputació d’Alacant recupera el Premi Albi com a insígnia municipalista al 200è aniversari de la institució

La Diputació d’Alacant convoca una nova edició del Premi Fernando Albi, un guardó que es recupera coincidint amb el bicentenari de la institució provincial. La iniciativa, promoguda pel diputat d’assistència a municipis, Javier Gutiérrez, té com a finalitat impulsar el desenvolupament de projectes que posin en valor l’administració local. El jurat del certamen preveu la concessió d’un primer premi amb una dotació de 10.000 euros i un accèssit de 3.000 euros.

Gutiérrez ha anunciat que el premi tindrà caràcter anual i ha explicat que “amb la promoció i rellançament d’aquesta convocatòria internacional es recupera un dels guardons més afins a l’essència de la Diputació, que és donar el suport més gran als municipis, a través de la figura de Fernando Albi com a insigne defensor del municipalisme”.

El premi s’adreça a ciutadans espanyols i de països Iberoamericans que poden presentar treballs sobre l’administració local o l’àmbit municipal originals i inèdits i en castellà o valencià. El termini d‟admissió és fins al 20 d‟octubre. Les propostes seran avaluades per un jurat que premiarà els millors treballs i triarà una selecció per a la seva publicació i divulgació.

Actualment aquest és un dels certàmens amb més recorregut de la Diputació. S’organitza des de l’Àrea d’Assistència a Municipis provincial, una unitat que concentra la gestió dels 22 ajuntaments exempts de sostenir el lloc de secretari interventor. Gutiérrez ha explicat “el gran esforç realitzat des de la Diputació per donar suport a aquestes poblacions, per a això es compta amb 11 secretaris i interventors que presten assistència jurídica i urbanística i assessorament econòmic i financer aquestes 22 poblacions i, a més, a la resta de petits municipis de la província, especialment aquells amb menys de 5.000 habitants”.

El diputat ha remarcat que “precisament aquest any 2022 té més sentit la convocatòria del Premi Fernando Albi, quan es compleixen dos segles des de la constitució de la Diputació el 1822, que es reprèn donant-li la importància que mereix amb una imatge renovada”. Segons ha argumentat Gutiérrez, “en aquests 200 anys hi ha hagut una evolució i ara es dóna més prioritat a l’assistència i la cooperació municipal i, en especial, als petits municipis, amb menys capacitat de gestió”.

En aquest sentit, el titular d’Assistència a Municipis ha assegurat que resulta fonamental l’aportació de Fernando Albi, que potencia la Diputació com l’ajuntament dels ajuntaments, un element dinamitzador de les competències pròpies dels municipis essencials.

El Premi Fernando Albi es va instituir fa 49 anys, el 1973, per iniciativa del Col·legi Provincial de Secretaris, Interventors i Dipositaris d’Administració Local i, posteriorment, es van unir al patrocini la Diputació d’Alacant i el Col·legi Provincial de Funcionaris amb la finalitat de honorar la figura de l’alacantí Fernando Albi Cholbi, municipalista de prestigi internacional.

En la seva primera convocatòria, el premi va recaure a la feina “L’urbanisme concertat i la reforma de la Llei del Sòl” del prestigiós catedràtic de Dret Administratiu Tomás-Ramón Fernández Rodriguez. Han estat premiats altres professionals reconeguts del camp del Dret i, en especial, del Dret Administratiu Local i Urbanístic.

Biografia de Fernando Albi

Fernando Albi Cholbi, natural de Xabia, era doctor en Dret i llicenciat en Filosofia i Lletres. Va ser reconegut per la seva tasca com a secretari d’administració local. Va desenvolupar aquest treball als ajuntaments de Cullera, Sueca, Chiclana de la Frontera, Sueca, i Bilbao ia les diputacions de Cadis i Alacant, on es va jubilar com a funcionari el 1955. Va ser a més president del Col·legi Provincial de Secretaris, Interventors i Dipositaris de Administració local i fundador de l’Associació Espanyola de Municipalistes.

Albi va destacar també com a investigador en el camp del Dret Administratiu Local i Història del Dret. Entre les seves obres més reconegudes figuren “El Corregidor al Municipi espanyol sota la Monarquia Absoluta”, “Els contractes municipals”, “Tractat dels modes de gestió de les Corporacions locals”, “Dret municipal comparat del món hispànic”, “Història de la ciutat espanyola i de les seues institucions urbanes” i els seus treballs sobre la contractació pública local i el servei públic local.

L’autor ha contribuït a instaurar el Dret Municipal i el Dret Local com una especialitat amb autonomia al camp del Dret Administratiu, amb reconeixement internacional, en especial als països d’Iberoamèrica, per les seves aportacions doctrinals al camp del municipalisme.

Informació i Foto: Diputació d’Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: