Municipis

La Diputació d’Alacant recupera a l’Orxa un dels castells més emblemàtics i rellevants de la província

La Diputació d’Alacant s’ha bolcat en el projecte d’estabilització i recuperació d’estructures de l’Castell de Perputxent, al terme municipal de l’Orxa, amb una inversió aquest any de 400.000 euros, la més gran realitzada fins a la data en una sola campanya de actuacions.

El diputat d’Arquitectura, Juan Francisco Pérez Llorca, ha destacat el valor històric del conjunt que va ser construït durant la primera meitat del segle XIII i va passar a mans de l’Orde de Montesa a l’abril de 1321, fa 700 anys. “Els treballs de recerca, documentació i operacions de neteja i consolidació d’estructures es van iniciar el 2010, a través d’l’Àrea d’Arquitectura i amb la col·laboració de l’MARQ, i estan encaminats a la museïtzació de l’complex fortificat, amb vista al seu ús com un dels emblemes patrimonials i turístics de la comarca del Comtat i de la província d’Alacant “, ha explicat el diputat.

Declarat Bé d’Interès Cultural en 1999, el castell de Perputxent ocupa una superfície de 4.000 metres quadrats i va ser propietat particular fins a 2009, quan el va adquirir la Diputació per a la seva recuperació i posada en valor. Des de llavors fins ara s’han invertit en total 650.000 euros, a l’marge de la despesa de la seva adquisició i de les assistències tècniques prestades des de l’Àrea d’Arquitectura i el Museu Arqueològic.

En el seu interior es distingeixen quatre sectors: el constituït per un antemural defensiu, un altre recinte tancat, el corresponent a una albacar -que inclou un gran aljibe- i el més occidental, a manera de alcàsser, amb tres torres de plantes quadrangulars (una de elles, l’anomenada de “les traces”, amb altura de llenços conservats de 20 metres).

La importància històrica de el castell ha estat exposada per nombrosos investigadors, i les seves restes constitueixen un gran potencial per a l’estudi de l’arquitectura medieval i les seves tècniques constructives, així com un excel·lent camp per l’arqueologia. En aquest sentit, els estudis confirmen que les restes més antigues corresponen a l’ISN islàmic de Barbuyan, Borbuchen en llengua cristiana, de què deriva el Perputxent actual.

Construït com a residència de la nissaga el cabdill rebel conegut com a el-Azraq, el castell es va convertir en una residència senyorial durant la segona meitat del segle XIII i fins a finals de segle XV a la fortalesa montesiana que defensava l’àrea meridional del Regne de València, controlant la Vall de Perputxent, una de les àrees més riques i productives gestionades per l’ordre militar.

Pérez Llorca ha supervisat aquesta setmana l’evolució de les actuacions al costat de l’alcalde de l’Orxa, Joan Pau Pineda, el diputat comarcal, Javier Sendra, els regidors de la localitat Rosa Baldwin i Vicente Agud, el director de l’Àrea d’Arquitectura de la Diputació , Rafael Pérez, i l’arqueòleg de l’MARQ, José Luis Menéndez.

Tal com ha explicat el diputat d’Arquitectura, “durant la campanya actual s’executaran obres d’urgència que vagin completant l’estabilització, consolidació i recuperació d’estructures amb estat de conservació altament degradat, o amb cert risc de ruïna”.

Paral·lelament, es duran a terme les actuacions d’investigació arqueològica corresponents a la “Torre dels encoixinats”, en la “Torre de les Portes” i en els sectors de l’pati de la zona “palatina” i de l’accés a “replec” a l’interior de la fortalesa.

Informació i Foto: Diputació d’Alacant

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint