La Diputació d’Alacant posa en marxa el nou edifici de rehabilitació psicosocial del Centre Doctor Esquerdo per a persones amb malaltia mental

El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha visitat aquest matí el nou Centre de Rehabilitació Psicosocial del Doctor Esquerdo, ubicat al municipi de Sant Joan d’Alacant, i que, després de l’acreditació i l’autorització per a l’atenció sanitària, presta cures i servei a persones amb malalties mentals.

Acompanyat pel diputat del Centre Doctor Esquerdo, Família i Pedro Herrero, Juan Baustita Roselló, i pel director del centre, José Luis Villar, el president ha recorregut les diferents dependències de l’edifici, que disposa de dues unitats d’hospitalització de mitja estada mixtes , amb 28 places assignades a cadascuna, i d’un Hospital de Dia d’Adults amb 30 places.

Mazón ha ressaltat l’esforç econòmic i humà que la institució provincial dedica a la salut mental, “especialment ara per les conseqüències que la pandèmia ha tingut en aquest àmbit”.

Per al president, “des de la Diputació s’estan fent molt bé els deures perquè és molt important que la salut mental compti amb les millors instal·lacions i amb els millors professionals, com els que tenim a la institució provincial”, alhora que ha reclamat “ un impuls més gran per part de la Generalitat” en aquesta matèria, “ja que va anunciar fins i tot un Pla de Salut Mental que no acaba d’arribar”.

Dissenyat per l’arquitecte Juan Miguel Otxotorena, el centre, que va entrar en funcionament el mes d’octubre passat i en la construcció del qual es van invertir prop de deu milions d’euros, destaca per la seva estructura geomètrica en forma de rectangle i la lluminositat interior. Compte amb dues plantes i una superfície construïda propera als 8.500 metres quadrats, així com amb zones esportives externes, com una pista de futbol sala i una altra de tennis, espais enjardinats i un hort amb hivernacle per als tallers d’horticultura que desenvolupen els pacients.

El nou edifici comporta una millora substancial tant de la capacitat com de la qualitat de les instal·lacions assistencials del Centre Dr. Esquerdo que gestiona la Diputació d’Alacant.

En aquest sentit, l’atenció sanitària de la salut mental que ofereix la institució provincial a través dels diferents immobles –3 edificis– que conformen el Dr. Esquerdo es desenvolupa en dues línies. Una sanitària, composta per cinc unitats de rehabilitació hospitalària amb un total de 106 places i un hospital de Dia d’Adults i Trastorns de la personalitat, amb 30 places, i una altra d’assistencial, que integren una unitat per a persones amb discapacitat, de 30 places, una altra unitat psicogeriàtrica, amb una residència de la tercera edat amb 20 places, així com un centre de dia per a pacients amb malalties mentals, de 25 places.

El centre atén en conjunt més de 200 usuaris i disposa de 260 professionals empleats públics, “més d’un professional per pacient”, tal com ha destacat el president, que ha insistit que “això demostra la qualitat, l’atenció i la inversió que la institució provincial dedica a la salut mental”.

Sobre això, ha recordat que la Diputació d’Alacant sustenta amb recursos propis aquests serveis amb un pressupost que per a aquest any 2022 ascendeix a 13.099.019 euros, encara que l’administració competent per prestar-los correspon a la Generalitat Valenciana.

Sobre la transferència d’aquest servei a la Conselleria, Mazón ha assenyalat que “està tot pendent tot i que s’ha sol·licitat a la Comissió Mixta a la Generalitat sense que fins avui s’hagi rebut cap resposta”.

“No és una competència de la Diputació, però en cap moment hem deixat de fer les inversions necessàries i seguirem treballant al màxim nivell per la salut mental a la nostra província”, ha explicat el president, que ha argumentat que el traspàs a la Generalitat” és el més pràctic perquè inclouria el servei a la xarxa pública autonòmica millorant la coordinació i l’operativitat, com ja es fa a la resta de les províncies”.

Tot i això, ha insistit que “des de la institució provincial intentem compensar amb vocació, esforç i el màxim respecte als professionals aquesta situació”.

Antecedents del centre

L’obra del Centre Doctor Esquerdo es va iniciar el desembre del 2010 i es va lliurar el novembre del 2013. Posteriorment, es van dur a terme actuacions al carrer circumdant per facilitar l’accés a l’edifici. La institució provincial va finançar íntegrament l?obra que va pujar a 9’5 milions d?euros.

La Conselleria de Sanitat va acreditar el 18 de desembre del 2020 l’obertura del centre com a Hospital de Salut Mental i tractament de toxicomanies amb assistència d’infermeria, farmàcia, hospital de dia, obtenció de mostres, psicologia clínica, psicologia general sanitària i psiquiatria.

Durant la pandèmia de Covid-19, la Diputació d’Alacant va cedir el centre a la Conselleria de Sanitat per atendre pacients aguts de l’Hospital de Sant Joan, Elx i la Vila Joiosa, des del març fins al juny del 2020.

Informació i Foto: Diputació d’Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: