La demora per ser intervingut quirúrgicament és de 25 dies menys que fa un any

El temps d’espera per passar per quiròfan es va situar al desembre en 100 dies, 25 menys que l’any anterior, malgrat la cinquena onada pandèmica i que l’activitat quirúrgica sol baixar per Nadal degut, entre altres factors, a les vacances del personal sanitari.

“Aquest Nadal, gràcies a la campanya de vacunació contra la COVID-19, la Comunitat Valenciana ha tingut dues vegades menys hospitalitzacions que fa un any. Per això, i gràcies al magnífic treball que fan els professionals, el temps d’espera per ser operat es va poder reduir al desembre respecte de l’any anterior”, explica la secretària autonòmica d’Eficiència i Tecnologia Sanitària, Concha Andrés.

Aquesta millora interanual es va observar en gairebé tots els departaments de salut i va ser especialment significativa a Vinaròs (-94 dies), Hospital Provincial de Castelló (-94) i Hospital General de València (-71).

Per patologies, la xifra d’intervencions pendents també va millorar el 2021 davant del 2020. Així, per exemple, el mes passat, hi havia pendents 405 intervencions d’adenoamigdalectomia menys que el 2020. De la mateixa manera, es va reduir la demora en dies davant de desembre de 2020: -97 dies per a intervencions d’adeno-amigdalectomia; -53 per a pròtesis de genoll o -42 per a hipertròfia benigna de pròstata.

A més, i malgrat la nova ona epidèmica, l’any 2021 es va tancar amb un balanç positiu en el nombre d’intervencions realitzades (considerant tant les cirurgies majors com les locals): 308.530 el 2021 davant les 278.337 del 2020 (en total, 30.193 més).

El temps d’espera va pujar al desembre sis dies respecte al novembre, però el nombre de persones pendents d’una intervenció es va reduir el 792. Aquesta disminució es va observar a la majoria dels departaments i pràcticament a totes les especialitats, incloses les més demandades: oftalmologia (-531 sol·licituds), traumatologia (-118), i cirurgia general (-63).

La llista d’espera quirúrgica no afecta en cap cas intervencions urgents, oncològiques i no demorables, que són ateses de forma preferent, també en pandèmia.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: