La Cooperativa Sant Josep planteja a l’Ajuntament de Burriana la creació d’una comunitat energètica local

La Cooperativa Sant Josep de Burriana ha donat a conèixer aquest matí a l’Ajuntament de Burriana la decisió de crear una comunitat energètica local (CEL) per autoproduir i autoconsumir energia elèctrica a partir de sistemes d’energies renovables.

A la reunió hi han participat l’alcaldessa, Maria Josep Safont, el regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, el president de la Cooperativa Sant Josep, Josep Montoliu, el director de la Cooperativa, Juan Vicente Moros, i els consellers Eduardo Salas i Juan Agustín Pérez.

A la trobada, l’equip directiu de la Cooperativa ha exposat la seva proposta en ferm després d’un any de treball intern, i ha convidat el Consistori a col·laborar en la iniciativa que estarà oberta tant als socis de la Cooperativa com als veïns i veïnes que vulguin participar.

Safont ha expressat el seu desig que el projecte “sigui exitós i un bon punt de partida per promoure activitats i avançar cap a una ciutat més sostenible energèticament i respectuosa amb l´entorn”. Així mateix, ha mostrat la disposició del govern local a “recolzar i recolzar” la iniciativa impulsada per la Cooperativa i s’ha compromès a “estudiar la millor fórmula per “col·laborar” en la proposta.

A més, l’alcaldessa ha posat sobre la taula que l’Ajuntament ja està considerant posar en marxa instal·lacions fotovoltaiques durant el 2023 a diferents edificis municipals, per la qual cosa també ha apuntat la possibilitat que ofereixi instal·lacions ja existents a la CEL que posarà en marxa la Cooperativa.

En aquest sentit, Safont ha manifestat que des del govern local “apostem per un nou model de generació, ús i gestió de l’energia a nivell local, basat en la participació activa dels usuaris a través de la cooperació, que contribueixi a crear un sistema energètic descentralitzat, just, eficient i col·laboratiu”.

Per part seva, el regidor de Sostenibilitat Mediambiental ha manifestat que les comunitats locals d’energies renovables són “un model innovador des del punt de vista social, mediambiental i econòmic”, i el consistori està valorant diverses fórmules per adherir-se i formar part d’una CEL per facilitar l’autoconsum a ciutadans de Borriana”.

“La transició energètica cap a un sistema més accessible per als usuaris, eficient i respectuós amb el medi ambient, ha assegurat Arnandis, és una meta ambiciosa que serà impossible aconseguir-la sense la implicació de tots els actors, començant des de la base social, el ciutadà” .

El regidor ha assenyalat, entre els edificis candidats per a les instal·lacions fotovoltaiques durant el proper any, la piscina i el mercat, encara que també “s’està estudiant la viabilitat a altres instal·lacions municipals com el nou edifici de Serveis Socials, l’Escoleta Infantil o la Comissaria de Policia Local”.

Finalment, ha emmarcat aquestes iniciatives en els objectius del Pla Rector municipal de compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030, amb què el govern municipal està alineant els projectes i programes de les diferents àrees del consistori per a la consecució de l’estratègia de l’Agenda Borriana ODS 2030

La comunitat energètica local de la Cooperativa Sant Josep serà presentada públicament el proper mes de desembre. La finalitat principal d’una CEL és generar beneficis socials i mediambientals a l’entorn on s’ubiquen, primant la sostenibilitat, si bé és important destacar que els usuaris aconsegueixen un estalvi important en la factura anual gràcies a l’energia verda de proximitat i més econòmica.

Informació i Foto: Ajuntament de Borriana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: