La conselleria de Sanitat començarà a la tardor amb l’enviament massiu per convidar totes les dones de 25 a 65 anys a participar al cribratge de càncer de cèrvix
La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública té previst començar la tardor que ve, una vegada ha conclòs de forma satisfactòria l’estudi pilot previ, amb l’enviament massiu d’invitacions per participar en el cribratge poblacional de càncer de cèrvix. D’aquesta manera, el programa començarà a estendre’s progressivament a totes les dones d’entre 25 i 65 anys de la Comunitat Valenciana (s’estima que 1.400.000).
Fins a finals del 2022, el sistema de detecció de càncer de coll d’úter se substanciava en la realització de citologies vaginals bé a petició de la pròpia dona o aprofitant la visita al servei d’obstetrícia, era un cribratge oportunista.
L’estratègia que està previst desenvolupar a partir de la tardor serà un cribratge poblacional, és a dir, estès a totes les dones entre 25 i 65 anys, i contempla dos tipus de proves en funció de l’edat. Els que tinguen entre 25 i 34 anys se sotmetran a una citologia vaginal, que permet diagnosticar alteracions cel·lulars indicatives de càncer. Les primeres a rebre la invitació per participar al cribratge poblacional en aquesta franja etària seran 25.365 dones nascudes el 1991. Si el resultat és normal, la citologia es repeteix cada 3 anys.
D’altra banda, les dones de 35 a 65 anys (inicialment 250.000 nascudes el 1958, 1963, 1968, 1973, 1978, 1983 i 1988) rebran un kit per prendre’s una mostra vaginal que s’utilitzarà per detectar la presència del virus (VPH).
Es tracta d’un test similar a l’autotoma que ja s’usa al cribratge del càncer de còlon. El resultat està en un lapse de 7 a 10 dies i, si és positiu, no vol dir que la persona tingui càncer, ja que s’emprenen proves addicionals per valorar si hi ha alguna alteració. Quan no es detecta (VPH negatiu), el test es repeteix cada 5 anys.
Les diferents proves s’expliquen perquè la infecció persistent per papil·loma humà és la causa més freqüent de càncer de cèrvix en dones no vacunades davant d’aquest virus. De fet, la majoria de les persones sexualment actives (80%) tenen contacte amb aquest virus però desconeix que és portadora. La infecció sol remetre espontàniament, però en genotips d’alt risc pot produir càncer.
A aquestes primeres dones que rebran la invitació per participar al cribratge poblacional, s’anirà sumant la resta els propers anys. La previsió és convidar cada any, a partir del 2024, un total de 285.000 dones (35.000 de 25 a 34 anys i 250.000 de 35 a 65 anys).
Amb aquest esquema per cohorts poblacionals, es preveu cobrir la invitació a la població diana total en 5 anys. Per tant, l’objectiu és que, el 2029, la cobertura, entesa com a invitació a participar-hi, s’aproximi al 100 %. En última instància, es busca reproduir al cribratge de càncer de cèrvix els beneficis que ja s’estan obtenint amb el cribratge de càncer de mama, és a dir, prevenir i detectar el càncer de cèrvix de forma precoç per reduir la mortalitat i millorar la qualitat de vida.
Es tracta, en paraules de la secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, Ofelia Gimeno, d’una de les mesures posades en marxa per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública “per millorar la prevenció i la salut de les dones a totes les etapes de la vida”.
El cribratge poblacional de càncer de cèrvix, afegeix Gimeno, és “una estratègia de prevenció efectiva i eficient per prevenir el desenvolupament del tumor” que segueix el model de cribratge de càncer de mama, que l’any passat complia 30 anys de la seva implantació a la Comunitat Valenciana com un símbol de l’avenç en salut i en equitat en salut de la sanitat pública i universal.
Balanç positiu de l’experiència pilot a cinc departaments
Per testar la validesa i la idoneïtat de l’estratègia dissenyada des de la Direcció General de Salut Pública i Addiccions, des de finals de l’any passat s’ha desenvolupat a la Comunitat Valenciana una prova pilot.
Aquesta experiència ha permès avaluar els circuits, els procediments establerts i el grau d’acceptació i de participació per part de les dones convidades. Els resultats han estat satisfactoris, segons s’ha exposat avui durant una jornada que ha comptat amb la participació, entre d’altres, de Blanca Navarro, subdirectora general de Promoció de la Salut i Prevenció, i Julio Mañez, director general de Salut Pública i Addiccions.
L’assaig preliminar, segons ha detallat durant la trobada Susana Castán, cap de servei de Programes de Cribratge Poblacional, s’ha realitzat amb una mostra de gairebé 4.300 dones adscrites als centres de salut Pintor Sorolla del departament de salut de Castelló, centre de salut Moncada del departament Arnau-Llíria, centres de salut Utiel del departament de Requena, centre de salut Torrent II del departament València-Hospital General i centre de salut Babel del departament Alacant-Hospital General. En concret, dones de set cohorts d’edats compreses entre els 35 i 65 anys (nascudes els anys 1956, 1961, 1966, 1971, 1976, 1981 i 1986).
Totes elles van rebre, a finals de 2022, un enviament postal en què se les convidava a col·laborar a l’estudi, així com SMS periòdics per recordar-los la importància de participar i que es van revelar molt efectius perquè el nombre d’autotomes lliurades el dia després del recordatori s’incrementava.
A més, com a experiència innovadora, es va pilotar al centre de salut de Moncada la intervenció de les farmàcies per a la recollida de la mostra així com per sensibilitzar a la participació i difondre el programa.
Els resultats de l’estudi pilot donen una taxa de positivitat a la determinació del Virus Papil·loma Humà del 7,4 % del total de participants. En aquests moments, per confirmar o descartar sospites, s’estan fent, de forma complementària, 110 citologies i 45 interconsultes als serveis de ginecologia.
El projecte compta amb finançament europeu i les actuacions relatives a la invitació al programa de cribratge s’emmarquen al Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència-Finançat per la Unió Europea-NextGenerationEU.
Incidència d’aquest tipus de tumor
La Comunitat Valenciana va registrar, l’any 2020, 186 nous casos de càncer de cèrvix, amb una taxa de 6.8 casos per 100.000 dones.
En aquesta tipologia de tumor, les mesures de prevenció secundària, com ara la realització de proves de cribratge per prevenir-lo i detectar-lo precoçment, s’han demostrat eficaces.
Informació i Foto: Generalitat Valenciana