La Conselleria de Justícia posa en marxa La Casa del Menor i l’Adolescència per assistir menors víctimes d’abusos i maltractament

La Conselleria de Justícia ha presentat aquest dimecres la primera Casa del Menor i l’Adolescència d’Alacant, una Unitat de Valoració Forense Integral (UVFI) adreçada a menors i adolescents víctimes de delictes que persegueixen evitar la revictimització.

Amb aquest propòsit, tal com ha explicat la directora general de Modernització i Relacions amb l’Administració de Justícia, Àngels Bixquert, “els menors víctimes de delictes com l’agressió sexual, l’assetjament escolar, la pornografia infantil, el maltractament familiar, entre d’altres , seran atesos en una única intervenció per un equip forense especialitzat a partir d’un tracte humanitzat i en un espai adequat a la seva edat i condició de vulnerabilitat”.

La Casa del Menor i de l’Adolescència és un projecte pioner en ser (al costat de les Canàries) la primera Unitat de Valoració Forense Integral especialitzada en menors i adolescents a tot Espanya. A més, amb la posada en funcionament, la Comunitat dóna compliment a diferents instruments jurídics internacionals i estatals com l’Estatut de la Víctima.

Aquest recurs judicial, situat a escassos metres del Palau de Justícia de Benalúa, està integrat per tres metges forenses (un amb dedicació exclusiva), un psicòleg i un treballador forense. L’espai es distribueix en dues sales d’observació amb sistemes d’enregistrament, tres sales de reconeixement i àrees de treball per a professionals dissenyades sota criteris arquitectònics perfectament adaptats a les necessitats dels nens i nenes.

Cooperació institucional per reduir les intervencions i evitar la revictimització

La Casa del Menor i l’Adolescència encarregada de proporcionar a jutges i fiscals informació per resoldre els procediments penals relacionats amb la violència infantil tracta de superar les mancances d’actual sistema judicial. Un sistema en què, segons ha indicat Bixquert, “aquestes víctimes primerenques s’enfronten a múltiples interrogatoris, a un llenguatge incomprensible per a ells oa diverses exploracions mentre transiten per dependències judicials, mèdiques o policials”.

Per reduir aquest “laberint judicial”, Bixquert ha insistit en la importància de la coordinació institucional entre l’àmbit judicial, el sanitari i les forces i els cossos de Seguretat de l’Estat. A aquest efecte, la Conselleria de Justícia està tramitant juntament amb la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública un conveni de col·laboració per coordinar les diferents actuacions on a més, es designa com a hospital de referència l’Hospital General Universitari d’Alacant Doctor Balmis.

Finalment, Bixquert ha assegurat que l’aposta del Govern valencià és que la Casa del Menor i de l’Adolescència s’estengui a la resta de partits judicials de la Comunitat Valenciana per donar continuïtat a l’especialització dels recursos judicials i al model valencià de justícia on la víctima està situada al centre de la intervenció”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: