La Conselleria d’Agricultura presenta les seves al·legacions a l’esborrany d’ajudes a el sector vitivinícola de Govern i reclama fixar preus per hectograu i elevar les quantitats de destil·lació en crisi

La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica advoca per elevar el volum de destil·lació en crisi per al sector vitivinícola i fixar preus per hectograu que reconeguin les singularitats territorials de el sector.

Aquestes són les principals al·legacions de la Conselleria a l’esborrany d’ajudes per al sector vitivinícola que ha avançat el Ministeri d’Agricultura i al qual han tingut accés les comunitats autònomes per presentar les seves al·legacions.

Les al·legacions de l’Administració autonòmica valenciana segueixen la línia de les reivindicacions defensades en l’última reunió entre el secretari general d’Agricultura i Alimentació de el Ministeri i les comunitats autònomes.

La proposta de la Conselleria assenyala que fixar un preu per hectograu tracta de “reconèixer característiques autòctones de producció i dificultats que suporten comarques vitícoles amb rendiments baixos però major grau”.

La postura de l’departament coincideix amb la de el sector, que al·lega la necessitat de reconèixer a les Denominacions d’Origen Protegida (DOP) que, en una aposta per la qualitat diferenciada, han reduït els seus rendiments i augmentat els costos de el vi elaborat.

En relació amb la quantitat d’hectolitres destinats a la destil·lació, el departament autonòmic d’Agricultura planteja un increment similar a l’excedent de el 10% de l’volum de campanya. Augmentar la quantitat que pot beneficiar d’una ajuda fixa permetrà estabilitzar el mercat, equilibrar els preus de comercialització i recuperar la posició de el sector en el mercat.

L’increment en el volum de destil·lació hauria de compensar en el repartiment a el vi amb DOP per “preservar la imatge, el prestigi i l’equilibri oferta-demanda en els productes de més valor afegit”, segons argumenten fonts de la Conselleria, un criteri que comparteixen amb l’article 63 de Reglament Europeu 1308/2013.

Aquesta al·legació es fa especialment important en el cas dels vins escumosos de la Comunitat Valenciana, una DOP reconeguda amb un volum de producció de 9 milions i el consum, associat a celebracions i a canal de la restauració, ha patit un acusat descens.

La Conselleria d’Agricultura ha apel·lat, també, a posar en marxa altres mesures com les campanyes de promoció de consum local i de proximitat al mercat nacional. Un foment en el consum domèstic que “serviria per donar sortida a la producció que en condicions normals es distribueix a través de canal Horeca”. Finalment, ha expressat que extremar la vigilància per assegurar que les operacions de retirada remunerin adequadament el productor.

La consellera d’Agricultura, Mireia Mollà, ha destacat la importància de la viticultura a la Comunitat, un cultiu que cobreix gairebé 60.000 hectàrees de territori i que el 2018 va assolir un valor de la producció final vegetal de 100 milions d’euros. Un valor productiu que es trasllada també a l’ocupació, ja que als llocs de treball directament associats a el camp afegeix els de celler, emmagatzematge i transformació.

Inforamció i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: