La Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient aposta per l’ús de la palla d’arròs per a la restauració de zones cremades

Inforamció i Foto: http://www.gva.es

La Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural juntament amb el Centre d’Estudis Ambientals del Mediterrani (CEAM) pretén incloure la palla d’arròs en actuacions de restauració de zones cremades per evitar la degradació del sòl i els processos d’erosió que es poden generar.

Per aquest motiu, s’ha celebrat a Gàtova una jornada de voluntariat experimental per realitzar un tractament de restauració amb aquest residu d’una sèrie de zones seleccionades de l’incendi d’Gátova d’aquest estiu, a la qual ha assistit la directora general de Prevenció d’Incendis Forestals , Delia Álvarez.

Aquestes zones manifesten un elevat risc de degradació, de manera que s’està experimentant encoixinar amb palla d’arròs per evitar que s’incrementi l’erosió. El procés consisteix a fixar la palla i estendre restes de podes o desbrossaments per acumular brancatge sobre i evitar, així, pèrdues per l’efecte del vent.

En zones cremades, la distribució de encoixinats de residus vegetals en superfície (palla o altres restes triturats de poda o de fusta cremada) com a coberta protectora del sòl és una aplicació útil en aquelles zones on es combinen una major dificultat de regeneració després de l’incendi i un elevat risc erosiu. En aquestes condicions és important que la restauració proporcioni a terra una ràpida coberta que pugui controlar els processos de degradació.

En general, sempre serà preferible utilitzar materials del propi muntanya cremat, particularment el triturat de restes cremades, però en determinades condicions l’ús de la palla de cereal pot constituir una alternativa viable.

La gestió dels residus derivats del cultiu de l’arròs a l’Albufera presenta unes complexes implicacions econòmiques, ambientals i sanitàries, amb gran repercussió en la societat valenciana. És per això que, amb l’objectiu de reduir els impactes derivats de les milers de tones de palla que cada any es produeixen, investigadors de la conselleria estan desenvolupant un marc de diversificació d’usos per intentar reconvertir aquest residu en un recurs.

Aquesta jornada es desenvolupa en el marc del programa de voluntariat de l’empresa S.P.B i voluntaris del centre d’acollida de menors de Paterna (CAM La Salle-Amigó). Properament, es realitzaran més jornades amb grups organitzats a través de la Taula de Concertació post-incendi.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: