La Confederació Hidrogràfica de l’Xúquer, O.A. participa en una visita tècnica a les obres de construcció d’un sistema interceptor de pluvials, per protegir l’Albufera enfront de les aigües contaminades

El president de la Confederació Hidrogràfica de l’Xúquer, OA, Miguel Polo, ha participat, juntament amb la delegada de Govern en la Comunitat Valenciana, Glòria Calero, la regidora de l’Cicle Integral de l’Aigua de l’Ajuntament de València, Elisa Valia, i representants de les empreses públiques Acuamed i Tragsa, en una visita tècnica d’inspecció a les obres de l’actuació denominada “Reordenació de la infraestructura hidràulica de l’horta i xarxa de sanejament de l’àrea metropolitana de València”, que ha tingut lloc a les instal·lacions de l’tanc de tempestes de Sedaví. Es tracta d’una actuació d’interès general de l’Estat, que va ser declarada com a prioritària i urgent per mitjà de la Llei 11/2015, de modificació de el Pla Hidrològic Nacional, catalogada com a actuació sense recuperació de costos.

Aquesta actuació, que té caràcter mediambiental, té com a finalitat la protecció de l’estany de l’Albufera de València davant de l’entrada d’aigües contaminades pels abocaments d’aigües residuals produïts en onze municipis de la façana oest de parc natural, entre Silla i València . Abocaments que es produeixen en temps sec i en episodis plujosos, com a conseqüència de les descàrregues dels sistemes unitaris d’aigües residuals d’aquests municipis.

El projecte contempla l’execució d’una extensa xarxa de col·lectors per a la intercepció dels esmentats abocaments, que comprenen 8,8 km de nous ramals de la sèquia de Favara i 9,6 km de conduccions diverses, així com la disposició de sis dipòsits de retenció enterrats amb una capacitat total d’emmagatzematge de l’ordre de 100.000 m3. D’aquesta manera, en temps sec, els cabals que es interceptin a la xarxa de ramals de la séquia de Favara, emmagatzemats en un dipòsit, es bombaran a el col·lector oest; per la seva banda, en episodis plujosos, els cabals emmagatzemats en els tancs de tempesta, quan les condicions hidràuliques de la xarxa de sanejament ho permetin, seran bombejats de forma controlada cap a la depuradora de Pinedo per al seu tractament adequat. Les obres comptaran amb un complet sistema d’automatització i control remot.

La previsió de el projecte, segons els estudis efectuats a l’efecte, és que, en un any mig, aquest sistema podria interceptar de l’ordre de la meitat de la contaminació que actualment estaria rebent el llac de l’Albufera durant els episodis plujosos.

Les obres de el projecte van començar al març de 2010 i, després de 26 mesos d’execució, van ser suspeses temporalment el juliol de 2012, a causa de la necessitat de resoldre unes qüestions tècniques sorgides durant el desenvolupament dels treballs. S’havien invertit un total de 27.420.000 d’euros, la qual cosa representava l’equivalent a l’70% del pressupostat. Determinades circumstàncies van dificultar la represa de les obres, de manera que a l’abril de 2021 es va resoldre el contracte, per mutu acord, entre Acuamed i l’empresa contractista.

En conseqüència, davant la importància que té la represa i finalització de les obres al més aviat possible, per a la seva posada en servei, en compliment de l’objectiu ambiental de protecció de l’estany de l’Albufera, Acuamed ha encarregat la realització de les obres pendents a la empresa Tragsa, com a mitjà propi instrumental de l’Administració, amb un pressupost de 9,8 milions d’euros i un termini d’execució de 15 mesos. Així doncs, la previsió de represa de les obres apunta el pròxim mes de setembre de 2021, per la qual cosa l’horitzó de finalització i posada en servei es situaria a principis de 2023.

Miguel Polo ha posat èmfasi en la importància d’aquestes obres i en la seva consideració conjunta i integrada amb altres com els terciaris de les EDARs d’Albufera Sud i Sueca (amb filtres verds i reutilització), així com la futura substitució de l’col·lector oest per un altre col·lector que conduirà les aigües a una nova EDAR. “Amb tot això, el problema de qualitat de les aigües a l’Albufera podrà resoldre, alleujant a el mateix temps la càrrega que suporta l’EDAR de Pinedo. Així mateix, els estalvis produïts per la modernització de la Sèquia Reial de l’Xúquer contribuiran a incrementar les aportacions d’aigües netes a l’estany “, ha indicat el president.

Glòria Calero ha ressaltat la importància d’haver-se aconseguit una solució per a la represa de les obres paralitzades durant tants anys, amb voluntat política i diàleg, recalcant el compromís de el Govern d’Espanya amb les iniciatives que permetran sanejar els cabals, suposant un impacte positiu directe sobre l’Albufera, de manera que el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic té previstes inversions a l’entorn de l’estany que superen els 100 milions d’euros. “Solucions totes elles que ens permeten enfrontar-nos millor a el canvi climàtic i seguir treballant perquè les futures generacions puguin seguir gaudint d’aquest paratge únic”, ha destacat la delegada.

Per la seva banda, Elisa Valia ha manifestat que “com a Ajuntament de València, sabem que el Govern d’Espanya no només ens escolta, sinó que cristal·litza el seu compromís amb un dels nostres tresors més valuosos, l’Albufera, a través de la mobilització de recursos que milloraran enormement la qualitat de l’aigua, el seu principal problema. A més de la finalització dels tancs de tempesta, el Ministeri seguirà invertint en actuacions de sanejament i depuració que evitin l’arribada d’abocaments a l’estany i el seu entorn “, ha subratllat l’edil, que ha afegit que l’execució de les obres de el projecte suposarà també uns beneficis inestimables sobre les platges de la zona, especialment la de Pinedo.

Tots han convingut, finalment, en què cal continuar amb la col·laboració existent entre les administracions competents en l’espai (Estat, Generalitat Valenciana i Ajuntament de València), en un prisma d’unir voluntats, consens i coresponsabilitat, que haurà de redundar necessàriament en una millora substancial de les condicions de parc natural de l’Albufera, veritable objectiu de totes les actuacions.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: