La Comunitat Valenciana supera en sis punts la mitjana nacional en incorporació de noves persones al sistema datenció a la dependència

La secretària autonòmica d’Atenció Primària i Serveis Socials, Irene Gavidia, ha destacat que la Comunitat Valenciana va atendre, en el darrer exercici, 15.161 noves persones en situació de dependència, un 14,85% més que l’any anterior, superant àmpliament la mitjana de la resta de comunitats autonòmiques, situada en un increment del 8,71%.

Així es desprèn del darrer informe publicat per l’Observatori Estatal per a la Dependència, elaborat des de l’Associació Estatal de Directors i Gerents en Serveis Socials, que continua constatant la bona marxa en la gestió d’aquestes ajudes a la Comunitat Valenciana any rere any.

Irene Gavidia ha celebrat que l’informe indiqui que, a més del nombre de persones ateses, “la Comunitat lidera la resta dels paràmetres bàsics del sistema respecte a la mitjana nacional”, tant pel que fa al nombre de sol·licituds registrades, 7 punts més que la mitjana de la resta de comunitats, o de persones valorades o amb drets a prestació, que superen en 11 punts la mitjana del país. Així mateix, a la Comunitat es triplica la mitjana nacional en nombre de persones ateses a través de la prestació per cures no professionals.

Tal com explica l’informe, es tracta d’una gestió “completa” a tots els paràmetres, fet que constata “la transformació iniciada el 2016” i que l’ha portat a “triplicar” el nombre de persones en situació de dependència que avui en reben una prestació a la Comunitat Valenciana.

Irene Gavidia ha recordat que l’Associació Estatal de Directors i Gerents a Serveis Socials qualificava de “nefasta” la gestió de la dependència abans de l’arribada del Consell del Botànic, mentre que ara destaca “en positiu, per sobre de la mitjana nacional”.

Aquestes dades, ha indicat, evidencien que la Comunitat Valenciana ha deixat d’estar “en els darrers llocs”, i ha ratificat el compromís total de la Vicepresidència i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives amb l’aplicació del servei d’atenció a la dependència, ” perquè cada cop més persones puguin gaudir d’un dret que tenen reconegut per llei”.

En aquest sentit, ha assenyalat que durant l’any passat es van resoldre un total de 34.283 expedients de persones en situació de dependència, fet que suposa “una mitjana de 135 expedients diaris”, cinc vegades més que els resolts durant el 2015.

Aposta pel municipalisme

La secretària autonòmica ha destacat que aquestes xifres “són reflex del gran treball que s’està fent en aquesta àrea amb l’aplicació de noves fórmules de gestió”, amb avenços constants i creixents en valoracions i resolució d’expedients com a resultat “dels canvis produïts a el sistema des de l?inici de la legislatura passada”.

En matèria de personal, ha assenyalat Gavidia, s’ha apostat pel ‘municipalisme’ “amb un important increment pressupostari per crear una xarxa professional que permeti als ajuntaments assumir la valoració i la tramitació d’expedients”.

Aquesta aposta es concreta en el finançament de 27.385 llocs de treball directes, en què s’inclou tant personal funcionari de la Conselleria com personal per reforçar els serveis socials dels ajuntaments. Aquest canvi de model impulsat per la Conselleria ha permès que la Comunitat Valenciana “sigui la que més avança a Espanya en el reconeixement i la prestació dels serveis relacionats amb la dependència” ha destacat.

Així, en aquests moments el 60% dels municipis de la Comunitat Valenciana, 322 en total, tramiten en menys de 90 dies els expedients de dependència de la ciutadania que registra la sol·licitud als serveis socials dels ajuntaments on resideixen.

Dades Comunitat Valenciana

A data de l’1 d’abril el sistema d’atenció a la dependència de la Comunitat Valenciana atén 124.080 persones a través d’algun tipus de servei o prestació econòmica, segons es desprèn de l’informe que la Vicepresidència i la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives elabora tots els mesos i que es publica des de juliol de 2017 a la seva pàgina web.

Per províncies, 38.549 persones són de la província d’Alacant, 14.305 de Castelló i 71.226 resideixen a la província de València.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: