Política

La Comunitat Valenciana proposa transformar el Fons Europeu d’Adaptació a la Globalització en un instrument centrat en mesures de prevenció

La Comunitat Valenciana proposa la transformació del Fons Europeu d’Adaptació a la Globalització en un instrument centrat en mesures preventives i d’anticipació. Així ho ha defensat el delegat del Consell per a la Unió Europea i Relacions Externes, Joan Calabuig, davant el Comitè de les Regions a Brussel·les.

El dictamen, fruit del treball conjunt d’agents socioeconòmics valencians i la Generalitat, ha estat coordinat pel president Ximo Puig i l’expert Juan Angel Poyatos. Aquest document pretén fer front a l’actual model que únicament intervé ‘a posteriori’ tractant de pal·liar les conseqüències d’acomiadaments massius.

La creació del Fons Europeu en 2007 està lligada a mitigar els efectes de la crisi en l’àmbit laboral, ajudant els treballadors i treballadores acomiadats, com a conseqüència de la globalització dels mercats. Des de llavors, la Comunitat ha estat un dels territoris amb major nombre de sol·licituds i beneficiaris, ja que s’han repartit prop de 17 milions d’euros entre els sectors de la ceràmica, tèxtil, construcció, calçat i metall.

Per això, l’actual proposta valenciana passa per incorporar a aquest fons a totes les persones “amenaçades d’acomiadament”, perquè, amb independència de les mesures provinents d’altres programes europeus, puguin rebre ajuda directa d’aquest fons.

Una de les modificacions que proposa el dictamen coordinat per Puig, i que compta amb el suport de nombroses regions, suggereix atenció prioritària als nous reptes que han d’afrontar les empreses: digitalització, transició tecnològica i mediambiental vinculada al canvi climàtic. A més, un altre dels canvis inclou dedicar molta més atenció als sectors més vulnerables de la ciutadania com són els majors de 54 anys, els menors de 30 anys o minories ètniques, entre d’altres.

Amb aquestes mesures, des de la Comunitat es pretén frenar l’anomenada “geografia del descontentament” dels ciutadans i les ciutadanes, és a dir, la desil·lusió provocada per la crisi econòmica i social i, com a conseqüència, la seva desafecció cap a les institucions públiques.

La proposta, l’aprovació definitiva depèn del Parlament Europeu, a més d’incloure l’ampliació de les missions del fons, també planteja un canvi de nomenclatura a Fons Europeu de Suport a les Transicions.

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint