La Comunitat Valenciana i les Illes Balears defensen l’economia blava a la Mediterrània com a eix comú per captar fons europeus

El Consell i el Govern dels Illes Balears han anunciat que la implantació de l’economia blava a la Mediterrània és un dels eixos estratègics comuns en què les dues autonomies treballaran per a la captació dels fons europeus Next Generation de la Unió Europa.

La proposta, que es desplegarà a través de més de 50 actuacions i projectes concrets que les dues autonomies s’aniran desenvolupant a través dels fons de la UE, s’articula en cinc línies estratègiques, totes elles relacionades amb l’economia blava, que reconeix la importància de els mars i els oceans com a motors de creixement, la innovació i l’ocupació.

Així ho han anunciat el director general de Coordinació de l’Acció de la Generalitat, Joan Àngel Poyatos, i el director de l’Oficina de Planificació i Coordinació d’Inversió Estratègiques de Govern balear, Joan Carrió, durant el transcurs de la I Cimera Illes Balears- Comunitat Valenciana, que se celebra aquest 5 i 6 de juliol de Palau de Congressos de Palma.

Els dos dirigents han participat en un panell sobre fons europeus sota el títol ‘Una OPORTUNITAT comú’, que ha estat moderat pel director general de Relacions Institucionals de l’periòdic Levante-EMV, Julio Monreal.

“Els fons europeus constitueixen una oportunitat que no podem deixar escapar. El treball que estem realitzant des de la Generalitat ja ha començat a donar els seus fruits i ja estan arribant els fons, però cal continuar presentant projectes per avançar cap a una major sostenibilitat, tant en termes econòmics com mediambientals “, ha assenyalat Poyatos.

El director general de Coordinació de l’Acció de la Generalitat ha explicat que, des del Consell i el Govern dels Illes Balears, treballen “des de fa mesos” en projectes vinculats a la capacitat logística de tots dos territoris, perquè la Comunitat Valenciana siga un nexe d’unió entre les Illes Balears i la Península, en el foment de el sector turístic “que tant ens uneix” i en projectes vinculats a la diversitat marina.

Cinc línies estratègiques

La proposta que es va a presentar relacionada amb l’economia blava identifica cinc línies de treball. La primera d’elles es marca com a objectiu l’impuls d’un clúster logístic intermodal que fomenti el transport sostenible, el Corredor Mediterrani i la connexió Madrid-València-Palma.

La segona proposta se centra en l’adaptació a l’canvi climàtic i l’impuls de la conservació de la biodiversitat des d’una perspectiva mediterrània; una línia molt relacionada amb la següent, de buscar reforçar la sostenibilitat, la innovació i la digitalització, per redefinir el model turístic i reactivar i modernitzar el sector.

El quart eix se centra en la generació d’oportunitats, el foment de l’ocupació de qualitat, de la competitivitat empresarial i de la formació professional, mentre que el cinquè buscar estimular el desenvolupament conjunt de projectes estratègics en digitalització i innovació i el foment de la diversificació econòmica.

Aquestes línies enllacen amb les prioritats de la Unió Europea i amb els objectius dels Fons Next Generation, com ara, la transició energètica, la lluita contra el canvi climàtic, la conservació de la biodiversitat, la cohesió socioeconòmica i territorial, la digitalització i la innovació.

Juan Ángel Poyatos ha explicat que aquesta proposta conjunta permetrà “sumar esforços, enfortir les actuacions i multiplicar l’impacte dels fons que rebrem de la Unió Europea”.

L’objectiu de la I Cimera Illes Balears-Comunitat Valenciana és reactivar l’economia i crear ocupació des del diàleg social, impulsar la sostenibilitat i la protecció del territori i de la Mediterrània, així com reforçar les polítiques socials palanca per posar fre a la crisi de la COVID-19.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: