La Comunitat Valenciana escurça el temps d’espera per operar-se 7 dies respecte al mes anterior i 9 dies davant de setembre de 2021

La Conselleria de Sanitat i Salut Pública ha informat que la reactivació de lactivitat quirúrgica després del període estival ha deixat al setembre una millora en el temps despera per entrar a quiròfan. En concret, la demora per operar-se se situa ara en 108 dies, de manera que ha experimentat l’últim mes de setembre una reducció de 7 dies respecte al mes d’agost i de 9 dies davant del setembre del 2021.

Aquesta reducció en el temps d’espera de setembre respecte a l’agost del 2022 s’observa a la majoria dels departaments i és especialment important al d’Alcoi, on la demora per entrar a quiròfan s’ha reduït 14 dies; departament de salut de Vinaròs (-13 dies), i departament de salut València Arnau-Llíria, departament de salut de Gandia i departament de salut Sant Joan, amb una reducció d’11 dies a cadascun dels tres departaments.

Si es compara el temps d’espera durant el mes de setembre passat amb el de fa un any, la millora encara és més significativa: s’ha escurçat la demora 70 dies al departament de salut d’Alcoi, mentre que al de Sant Joan ha caigut 40 dies, la mateixa reducció que ha experimentat el departament de salut de Sagunt.

Per patologies, l’espera per a una artroscòpia es va reduir 16 dies el setembre passat respecte a l’agost, la de quist pilonidal es va escurçar 14 dies i la de varius i cirurgia de pròtesis de genoll, 13 dies menys d’espera respectivament. La millora el setembre del 2022 davant el setembre del 2021 és encara més notable: 35 dies d’espera menys a l’artroscòpia i 29 menys al quist pilonidal, per posar alguns exemples.

D’altra banda, l’activitat per autoconcert (quan el personal sanitari i no sanitari, de forma voluntària i retribuïda, allarga la jornada per realitzar activitats quirúrgiques) ha pujat un 195% (1.847 intervencions al setembre davant de 626 a l’agost).

La llista d’espera quirúrgica no afecta en cap cas intervencions urgents, oncològiques i no demorables, que són ateses de forma preferent.

Per continuar reduint els temps d’espera, la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública està impulsant diverses iniciatives. Entre elles, l’activació als departaments de salut d’Unitats de Control de la Demora, un equip de professionals dedicat a reduir els temps d’espera del departament, tant quirúrgics com de consultes externes i tècniques diagnòstiques o terapèutiques.

També s’han creat grups específics de treball amb especialistes d’oftalmologia i traumatologia per buscar fórmules destinades a agilitzar l’atenció dels pacients d’aquestes dues especialitats, que representen el 50% de la llista d’espera. Els coneixements adquirits en aquestes dues especialitats serviran per estendre l’experiència a la resta d’especialitats amb demora.

Tota la informació sobre llista d’espera quirúrgica a la Comunitat Valenciana (dades globals, per especialitats i patologies) a la web de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: