La competició de robòtica més gran torna a la Universitat d’Alacant

La Universitat d’Alacant (UA) organitza el dissabte 11 de febrer la fase local de la competició de robòtica FIRST LEGO League (FLL), un programa internacional que fomenta l’aprenentatge pràctic de les STEM (acrònim anglès per a ciències, tecnologia, enginyeria i matemàtiques) ) en joves de 4 a 16 anys. En total, en aquesta edició participen 19 equips en el desafiament SuperPowered (SuperPoderosos), relacionat amb l’energia i el seu cicle: generació, distribució, emmagatzematge, consum, noves fonts d’energia, etc.

Cada any, FLL proposa un nou repte relacionat amb problemes del món real i, durant setmanes, els participants treballen en la seva resolució mitjançant un projecte científic i un programa de robòtica guiat. El projecte té com a objectiu l’aplicació del coneixement científic i matemàtic en un context vinculat a la tecnologia i l’enginyeria, a més del desenvolupament de competències transversals com a pensament crític, treball en equip, creativitat, comunicació i programació. Al final de la temporada, els equips es donen cita en un emocionant esdeveniment que, a Alacant, se celebra aquest dissabte 11 de febrer del 2023 a l’aulari II de la UA.

En aquesta edició, la FLL Alacant compta amb 12 equips a la categoria Challenge (nivell sènior), dirigida a joves de 10 a 16 anys, i 7 equips a la categoria Explore (nivell júnior) per fomentar les vocacions científiques en escolars de 6 a 9 anys. Els més de 165 joves procedeixen de tot arreu de la província: Alacant, Villena, Torrellano, Elx, Ibi, Sant Vicent del Raspeig i Sant Joan d’Alacant.

L’equip sènior guanyador de la FLL Alacant tindrà l’oportunitat de participar a la Gran Final nacional i, d’aquesta, al World Festival mundial que tindrà lloc a Houston (EUA) del 19 al 22 d’abril del 2023. Es tracta d’una experiència educativa que, treballant per equips i amb un entrenador, fomenta les vocacions científiques i tecnològiques mitjançant experiències STEM, sobretot centrades en el desenvolupament de projectes i la robòtica educativa.

Inauguració i premis

L’acte inaugural de la FLL Alacant serà a les 9.30 hores al saló d’actes de l’aulari II, de la mà de la vicerectora de Transferència, Innovació i Divulgació Científica de la UA, Mª Jesús Pastor Llorca.

Durant la cerimònia de cloenda, prevista a les 13.30 hores del mateix dia, es lliuraran els reconeixements Premi Enginyera Sóc a l’equip guanyador, Premi Universitat d’Alacant als Valors FIRST LEGO League, Premi EPS al Projecte d’Innovació, Premi IUII al Disseny del Robot, Premi al Comportament del Robot, Premi a les Joves Promeses i Premi a l’Entrenador.

La competició FIRST LEGO League reuneix anualment més de 679.000 participants de 110 països a nivell mundial. A Espanya, FLL compta amb representació a pràcticament totes les comunitats autònomes amb 25 socis com universitats, parcs tecnològics i centres de recerca, i reuneix més de 9.000 participants.

La competició FLL Alacant es podrà seguir en directe a través de videostreaming.

Organitzadors

L’organització de la FIRST LEGO League a Alacant està liderada pels professors de la UA Francisco Pujol i David Tomás, amb el suport del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica, mitjançant la UCC+i UA Divulga, l’Escola Politècnica Superior (EPS), l’Institut Universitari de Recerca Informàtica (IUII), el Departament de Tecnologia Informàtica i Computació (DTIC) de la UA i Centre Tecnològic del Calçat INESCOP. La promotora del torneig a nivell nacional és Enginyera Sóc en associació amb FIRST i LEGO Group.

La competició FLL Alacant forma part del programa que la Universitat d’Alacant posa en marxa al mes de febrer amb motiu del Dia Internacional de la Dona i la Nena a la Ciència (11 de febrer), en col·laboració amb la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT).

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: