La Comissió Europea i Europa Nostra premien el projecte Art-Risk en què participa l’IVCR+i

La Comissió Europea i Europa Nostra han premiat el projecte Art-Risk en què participa l’Institut València de Conservació, Restauració i Investigació (IVCR+i) amb un dels Premis del Patrimoni Europeu / Premis Europa Nostra 2021.

Art-Risk ha sigut premiat en la categoria d’investigació i es tracta d’un projecte d’intel·ligència artificial aplicada a la conservació preventiva, projecte interdisciplinari d’investigació sobre conservació del patrimoni cultural.

En el projecte participa un equip que inclou experts en camps científics i patrimonials de set universitats (Universitat Pablo de Olavide, Universitat de Sevilla i Universitat de València a Espanya; Universitat Austral a Xile; Fundació Universitària de Popayán a Colòmbia; Universitat de les Arts a Cuba, i Universitat Nacional Toribio Rodríguez de Mendoza de Amazonas al Perú), així com dos centres de restauració, l’Institut Andalús de Patrimoni Històric i l’Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació. El projecte compta amb el finançament del Govern d’Espanya i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional.

El projecte sorgeix de la necessitat tècnica, social i econòmica d’establir un instrument eficaç de suport per a fer front a la incertesa en la conservació del patrimoni cultural. Art-Risk utilitza la intel·ligència artificial i el mètode Delphi per a l’avaluació dels riscos que afecten el patrimoni cultural, i facilita la presa de decisions per a la seua conservació preventiva, ja que té en compte les prioritats en funció de la vulnerabilitat dels edificis.

Els resultats del projecte han permés desenvolupar tres models de presa de decisions de conservació i intervenció (ART-RISK 1, 2 i 3), i la seua aplicació a diversos tipus de patrimoni i en diferents contextos, tant europeus (Espanya, Portugal, el Regne Unit i Itàlia) com en països d’Àfrica i Amèrica (Xile, Colòmbia, Cuba, el Perú, Guatemala i Etiòpia).

Un dels models s’ha convertit en un programari gratuït disponible en línia, anomenat ART-RISK 3.0, que permet l’avaluació inicial dels riscos del patrimoni cultural dins de la gestió i la planificació urbanística. Realitza una anàlisi de vulnerabilitat multiescenari utilitzant un model de predicció basat en mètodes lògics difusos i sistemes d’informació geogràfica (SIG) destinats a donar suport a les polítiques de tractament.

L’anunci dels guardonats en 2021 s’ha produït hui en un esdeveniment en línia en directe presidit conjuntament per Mariya Gabriel, comissària europea per a la Innovació, Investigació, Cultura, Educació i Joventut, i Hermann Parzinger, president executiu d’Europa Nostra.

El jurat dels Premis del Patrimoni Europeu / Premis Europa Nostra 202, format per experts en patrimoni de tota Europa que han avaluat les candidatures presentades per organitzacions i persones de 30 països europeus, ha elogiat “aquest enfocament innovador per a introduir mètodes d’intel·ligència artificial (IA) en una eina estandarditzada i de qualitat controlada per a l’anàlisi de riscos i la presa de decisions en el camp de la conservació preventiva. Aquesta investigació és fonamental per a explorar vies cap a una bona administració dels recursos del patrimoni, cada vegada més amenaçats pels reptes mediambientals derivats del canvi climàtic”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: