La col·lecció COVID de Biobanco Isabial permet el desenvolupament de 11 projectes de recerca i 254 publicacions científiques

El Biobanc de l’Institut de Recerca Sanitària i Biomèdica d’Alacant (Isabial) ha presentat el seu model de gestió de la col·lecció Covid a les I Jornades de la Plataforma ISCIII de Biobancs i Biomodels que s’han dut a terme a Santander durant els dies 27 i 28 d’octubre del 2022, on s’han donat cita experts en l’àmbit de biobancs i biomodels.

El Biobanco ha destacat que el conjunt de mostres ha permès l’execució d’11 projectes de recerca, a més de col·laborar en la gestió de la informació clínica amb el Grup Covid-ALC, que ha donat peu a un total de 254 publicacions.

El Biobanc d’Isabial s’ha presentat com a plataforma clau per contribuir a la generació de coneixement sobre la Covid-19. La col·lecció Covid es va donar d’alta el 26 de març del 2020, en col·laboració amb el Grup de Recerca Covid-19 de l’Hospital General Doctor Balmis, que va ser el responsable d’obtenir els consentiments informats i la informació clínica.

El Comitè Ètic de la Investigació amb medicaments (CEIm) del Departament de Salut Alacant-Hospital General va autoritzar l’obtenció del consentiment informat oral en els períodes de màxima activitat hospitalària i es va fer servir el circuit assistencial per a la recollida de mostres.

Els tipus de mostres de què es disposen són plasma, sèrum, cèl·lules sanguínies, ADN i ARN, LCR, rentat broncoalveolar, teixit postmortem i humor vitri. En total, el Biobanc d’Isabial compta amb 26.148 mostres de 5.967 donants a la col·lecció COVID-19. Les mostres biològiques es conserven a 80 graus sota zero i són a disposició dels investigadors d’Isabial, així com d’altres centres que pertanyen a la Xarxa Nacional i la Xarxa Valenciana de Biobancs.

A les jornades de Santander, el coordinador de Biobanc, Juan Cebollada, ha posat en valor “la capacitat organitzativa del Biobanc d’Isabial per donar resposta a l’elevada demanda, tant en la recollida de mostres com en el subministrament per a l’execució de projectes de investigació”. A més, Juan Cebollada destaca que “el Biobanc d’Isabial ha estat clau per contribuir a la generació de coneixement sobre el COVID-19 i ha engegat un sistema de gestió col·laboratiu hospitalari molt eficient”.

La directora científica del Biobanc i subdirectora científica d’Isabial, Cristina Alenda, ha posat en valor el gest altruista dels donants ja que “contribueixen a la investigació biomèdica i, per tant, a la millora de la qualitat assistencial, que és l’objectiu de la nostra feina”.

Plataforma

El Biobanc Isabial constitueix una estructura central de suport a la investigació biomèdica i científica, facilitant la translació dels resultats i fomentant la col·laboració entre grups de recerca. La seva consolidació ha estat possible pel compromís dels professionals del Departament de Salut d’Alacant – Hospital General Universitari Dr. Balmis amb la investigació biomèdica i el suport de la Direcció del Centre.

El Biobanc Isabial està integrat a la Xarxa Valenciana de Biobancs (RVB) i és biobanc adherit a la Plataforma de Biobancs i Biomodels.

Isabial és un Institut de Recerca Sanitària i Biomèdica d’excel·lència acreditat per l’Institut de Salut Carles III que aglutina investigadors en salut del Departament de Salut d’Alacant – Hospital General, de la Universitat Miguel Hernández i de la Universitat d’Alacant.

Podeu consultar el llistat de projectes a la web d’ISABIAL.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: