La Ciutat de les Arts i les Ciències i la Fundació Oceanogràfic desenvolupen una app per protegir la posidònia

La Ciutat de les Arts i les Ciències i la Fundació Oceanogràfic han impulsat una aplicació per a smartphones que permet identificar les praderies de fanerògames marines (especialment la Posidonia oceanica) per facilitar un ús sostenible dels espais i evitar els fondejos que puguin afectar aquest hàbitat protegit.

Aquesta app, que serà presentada de forma oficial la setmana que ve a Xàbia, forma part del ‘Projecte Posidònia’ i s’emmarca dins dels objectius de conservació i sostenibilitat mediambiental del complex de la Generalitat Valenciana.

El ‘Projecte Posidònia’ és una posada en valor de les praderies de Posidonia oceànica i de la biodiversitat marina existents al litoral de La Marina Alta. Per fer-ho, s’ha realitzat un estudi cartogràfic dels fons marins d’una extensa àrea litoral amb una elevada representació de praderies de posidònia i que, alhora, estan exposades a una intensa activitat antròpica estacional.

La nova app és una eina d’accés gratuït per a smartphones a través de la qual s’accedeix a una cartografia de detall dels fons marins de La Marina Alta, incloent-hi tots els espais marins de la Xarxa Natura 2000 existents en aquest espai geogràfic. En total, més de 9.500 hectàrees de fons la tipologia d’hàbitats submergits de la qual ha estat actualitzada per afavorir-ne el coneixement i la conservació.

L’aplicació, de caràcter informatiu, permet identificar, entre altres elements, les praderies de fanerògames marines (especialment la Posidonia oceanica) per tal d’evitar que fondejos, àncores i altres pràctiques puguin causar danys en aquest hàbitat protegit, un dels ecosistemes més productius i vulnerables del planeta.

Projecte Posidònia

El projecte Posidònia tindrà una durada de dos anys i consta de dues fases de treball. Una tècnica destinada a completar el cartografiat submarí del litoral de la Marina Alta, i que ja s’ha acabat; i una fase Interpretativa destinada a la sensibilització i conscienciació als municipis adjacents a la zona d’estudi.

Pel que fa al cartografiat, s’ha realitzat aquesta primavera passada una prospecció d’aproximadament 7.000 hectàrees, corresponents a set mil camps de futbol, ​​que inclouen la zona de l’Almadrava de Dénia (4.616 ha), l’àrea marina del Parc Natural del Montgó (816 ha ) i l’espai marí d’Ifac (1.400 ha), totes considerades Llocs d’Interès Comunitari (LIC) dins de la Xarxa Natura 2000, i que juntament amb el cartografiat realitzat el 2019 per aquestes mateixes institucions en el marc del Projecte Xàbia s’ha completat la prospecció global de 9.500 hectàrees. Els detalls del cartografiat es poden consultar així a l’aplicació mòbil gratuïta.

Per fer aquest estudi cartogràfic, els tècnics de la Fundació Oceanogràfic han fet ús d’un sonar d’escombrada lateral i prospecció videogràfica. És una eina que proporciona imatges digitals d’alta precisió del fons marí per identificar la ubicació exacta de les praderies de Posidonia oceanica, distingir entre diferents tipologies de fons marins i poder així elaborar el cartografiat final.

La Comunitat Valenciana compta amb la segona major extensió de praderies de posidònia de la Mediterrània espanyola, només per darrere de les Illes Balears, corresponent a la província d’Alacant al voltant del 76% d’aquesta extensió. D’aquesta manera, aquesta actuació aportarà una referència importantíssima per monitoritzar l’evolució d’aquestes praderies, reconegudes com a hàbitat prioritari per la UE, servint alhora com a eina de gestió i planificació d’espais naturals i com a vehicle per promoure pràctiques sostenibles al medi marí .

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: