La British Academy finança un projecte de recerca de l’INAPH de la UA sobre els tallers metal·lúrgics en l’Edat de Bronze en Cabezo Redondo

El projecte de recerca i divulgació de Cabezo Redondo, liderat pels professors Mauro Hernández, Virginia Barciela i Gabriel García Atiénzar, investigadors de l’Institut de Recerca en Arqueologia i Patrimoni Històric (INAPH) de la Universitat d’Alacant, ha estat guardonat amb una de les prestigiosos ajuts concedits per la British Academy, les Leverhulme Small Research Grants. Aquesta és una de les subvencions més competitives del Regne Unit, amb només un 17% sol·licituds aprovades.

El projecte, que té una durada d’un any i finançament de 4.480 lliures esterlines, es desenvoluparà en col·laboració amb la investigadora Linda Boutoille, de el grup de recerca Archaeology and Palaeoecology -ArcPal- de la Queen ‘s University (Belfast).

El seu objectiu és estudiar el residu metàl·lic i el micro desgast de les eines lítiques relacionades amb el treball metal·lúrgic trobades en dos tallers documentats en el jaciment arqueològic de l’Edat de l’Bronze de Cabezo Redondo, a la localitat alacantina de Villena, utilitzant per a això les tècniques de microscòpia digital de llum reflectida i mapeig de micro fluorescència de raigs X, analítiques que es desenvoluparan en els Serveis Tècnics d’Investigació de la UA.

Aquest projecte parteix de la hipòtesi que en l’Edat de l’Bronze de al Sud-est de la península Ibèrica, els tallers individuals van poder haver-se especialitzat en treballar metalls específics (coure / bronze, plata, or), el que va en contra del que es considera amb anterioritat . Els principals objectius d’aquesta nova investigació són determinar si aquestes troballes recents poden ser corroborats per l’evidència de Cabezo Redondo i ajudar a reconstruir la cadena operativa de la producció de metal·lúrgia de l’Edat de Bronze. Amb aquesta investigació, s’espera obtenir nous coneixements sobre el grau d’especialització en l’artesania metal·lúrgica a mitjan el segon mil·lenni abans de Crist.

Informació i Foto: Universitat d’Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: