CulturaDestacat

La Biblioteca Valenciana publica una guia bibliogràfica sobre la seua col·lecció de cartells

La Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu ha publicat en el seu portal web una guia bibliogràfica sobre els cartells que custodia, coincidint amb del Dia Mundial del Disseny.

Des que es va crear, la Biblioteca ha dedicat al cartell un espai en la seua col·lecció per la gran tradició cartellera d’aquesta terra. Successives compres, donacions i l’arribada d’exemplars via depòsit legal han donat com a resultat un fons de quasi 20.000 cartells, que comprenen el període que va des de la dècada dels vint del segle XIX fins a l’actualitat.

El cartell, document difusor d’idees i missatges, naix a principi del segle XIX. Sobre un suport majoritàriament en paper, els primers cartells seran tipogràfics, però des de molt prompte la imatge -llenguatge universal i potent comunicador- es convertirà en la protagonista indiscutible.

Donada la vulnerabilitat del seu suport i, en general, la caducitat del seu contingut, el cartell sol caure prompte en l’oblit. No obstant això, el seu poder com a testimoni de la realitat el transforma en una font documental moltes vegades única. Aquest fet, unit en no poques ocasions a la seua qualitat artística, el converteix en merescut objecte de conservació i difusió.

En la col·lecció es recullen els treballs d’artistes valencians com Carles Ruano i Llopis, Juan Reus, Josep i Bartomeu Mongrell, Josep Segrelles, Josep Renau o Miguel Calatayud, entre altres. I destaquen litografies tan importants per l’exquisida qualitat de les seues creacions com Simeón Durá o Ortega.

La temàtica és molt variada i predominen novament els temes valencians: cartells de Falles, Fogueres de Sant Joan, Fira de València o Moros i Cristians es mesclen amb altres de temes de caràcter més general, com són els de corregudes de bous, la II República, la Guerra Civil, cinematogràfics, polítics, etc. Tots aquests cartells i molts més conformen part de la interessant col·lecció gràfica que custodia la Biblioteca Valenciana.

Entre el gran nombre de litografies i algunes cromolitografies, podem destacar el cartell que anuncia la Fira de Juliol de València de l’any 1874, els premiats en l’Exposició Regional Valenciana de 1909 o el que anuncia el balneari de Las Arenas, de Josep Renau. Entre els dissenys més recents, les sèries de Falles de 2016 d’Ibán Ramón o de 2017 de Luis Demano i Joan Quirós.

La guia està estructurada en categories temàtiques: cartells de festes (Falles, Fira de València, Moros i Cristians, Fogueres de Sant Joan, Magdalena de Castelló, etc.), cartells taurins, cartells turístics, cartells de la Guerra Civil, cartells polítics, cartells publicitaris i cartells d’espectacles (cinema, teatre, etc.). També hi ha enllaços dinàmics a la bibliografia sobre cadascuna d’aquestes tipologies de cartells.

Aquesta guia bibliogràfica ha sigut realitzada per Núria Jiménez Riera, tècnica de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu, i es pot descarregar lliurement, tant en valencià com en castellà, des del portal web de la Biblioteca Valenciana Nicolau Primitiu

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint