CulturaDestacat

La Biblioteca Valenciana digitalitza un total de 53.000 imatges de manuscrits d’entre els segles XIV i XX

La campanya de digitalització de la Biblioteca Valenciana s’ha saldat enguany amb 218 manuscrits que en conjunt sumen 53.000 imatges: escrits en castellà, valencià i llatí entre els segles XIV i XX. Cada manuscrit està format per diferents imatges de text, dibuix, etc.

 

La Biblioteca Valenciana digitalitza anualment determinats fons documentals per a facilitar l’accés dels ciutadans a la informació a través de la Biblioteca Valenciana Digital (BIVALDI) i en el catàleg de la mateixa web.

 

Cada manuscrit està acompanyat per una descripció bibliogràfica completa i pot descarregar-se en format PDF a través de BIVALDI (consultar ací), que ofereix les obres a escala mundial per mitjà d’Hispana, Europeana i la Word Digital Library.

 

Els productors (escriptors) d’aquests manuscrits són gremis, confraries, ordes religiosos, notaris, institucions i autors personals.

 

La temàtica dels manuscrits és molt variada i inclou documents realment curiosos, com els rols de navegació de les corbetes uruguaianes ‘Sara’ i ‘Marie Blanker’, amb anotacions de 1900 i 1901 sobre el seu pas per València.

 

També trobem manuals de medicina, un exemple n’és el tractat de 1852 de l’Institut Mèdic Valencià que explica amb detall una operació de cataractes, que inclou nombroses il·lustracions amb el material quirúrgic necessari i la cirurgia aplicada.

 

De gran importància és l’obra ‘Germania de València’, escrita per Guillem Ramon Català de Valeriola, original de 1519, de la qual s’ha digitalitzat una còpia del segle XVIII, escrita en valencià, i que narra els esdeveniments i el context històric d’aquests alçaments.

 

Altres obres versen sobre filosofia, física, biografies, ferrocarrils espanyols, religioses, protocols notarials, heràldica, història, pedagogia, novel·la, música, ponts militars, poesia i un llarg etcètera que geogràficament es relaciona amb les poblacions d’Altura, Dénia, Riba-roja de Túria, Orihuela, Paterna, Gandia, Algemesí, Alcublas, Llíria, Alcoi, Quart de Poblet, Almoradí i Buñol, entre moltes altres.

 

Els originals digitalitzats procedeixen majoritàriament de la biblioteca donada per Nicolau Primitiu, germen de la Biblioteca Valenciana, i d’altres col·leccions sumades posteriorment.

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint