Més notícies

La AIReF torna a reclamar objectius de dèficit asimètrics que tinguin en compte la situació de finançament de cada comunitat autònoma

L’Autoritat Independent de Responsabilitat Fiscal (AIReF) ha tornat a assenyalar en el seu informe sobre les línies fonamentals de pressupostos de les comunitats autònomes per al 2020, fet públic aquest dijous, la necessitat que en la fixació dels objectius individuals d’estabilitat pressupostària de les comunitats autònomes (CCAA) es tingui en compte la situació particular de cadascuna d’elles.

Concretament, la AIReF recorda que, en el seu informe fet públic el passat mes de juliol sobre el compliment esperat de les regles fiscals en 2019, ja va recomanar que la fixació dels objectius d’estabilitat 2020-2022 de les CCAA “es realitzarà de manera diferenciada , atenent a la posició fiscal de cadascuna d’elles “.

Així doncs, fins que pugui dur-se a terme la revisió de l’actual sistema de finançament autonòmic, el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, ha manifestat que “és totalment necessari que el Ministeri d’Hisenda pugui establir objectius de dèficit diferenciats” i ha tornat a lamentar “que mentre no tinguem un nou model de finançament, a la Comunitat Valenciana estem condemnats a incomplir l’objectiu de dèficit”.

L’establiment d’objectius de dèficit asimètrics es fa necessari i el Ministeri d’Hisenda ja ha contestat a la AIReF assenyalant que valorarà la recomanació, perquè no poden establir-se les mateixes exigències quan l’actual sistema de finançament de les CCAA contempla diferències de fins a 800 euros per càpita entre la comunitat millor finançada (Cantàbria) i la comunitat Valenciana, que és la pitjor finançada. Amb un finançament com la de Cantàbria, la Comunitat Valenciana comptaria amb 4.000 milions més cada any per gestionar els mateixos serveis.

El conseller d’Hisenda ha remarcat que els pressupostos de la Generalitat per al 2020 “són rigorosos, realistes i reivindicatius i d’alguna manera, la AIReF ha destacat en el seu informe l’esforç realitzat pel Consell”. “Hem estat realistes i responsables -ha assenyalat Soler- perquè, per exemple, l’estimacion que fa la AIReF sobre els lliuraments a compte de el model de finançament és de el 9%, molt superior a el 4% que hem previst en els pressupostos”.

En el seu informe, la AIReF, destaca la racionalitat de Consell a l’hora d’elaborar els pressupostos de 2020 per no incórrer “en la reiteració en 2020 dels ingressos esperats en 2019 de reintegraments de liquidacions sanitàries, que anul·la el creixement esperat en els ingressos tributaris i altres fons “.

Recomanacions de la AIReF

La AIReF recomana a la Comunitat Valenciana que es “dissenyin i planifiquin actuacions concretes que puguin posar-se en marxa al llarg d’un mitjà termini per a continuar la senda de reducció de el dèficit i convergència d’objectius”. Referent a això, el conseller d’Hisenda recorda que “la llei de pressupostos recull en una de les seves disposicions el compromís d’aprovar un Pla Estratègic per a l’Avaluació de les Polítiques Públiques, un protocol que marcarà com ha de realitzar l’avaluació continua de les polítiques públiques de despesa, així com la valoració dels seus resultats “.

“L’objectiu -recorda Soler- és assegurar una major eficiència en la gestió dels recursos públics, així com contribuir a la millora en l’assignació dels mateixos i permetrà realitzar un procés de revisió de la despesa en col·laboració amb tots els departaments i entitats de l’ sector públic de la Generalitat “.

La AIReF recomana així mateix a la Comunitat Valenciana que “realitzi un estudi exhaustiu en què s’identifiquin les possibilitats de millora en la despesa i / o en l’estructura d’ingressos”. Referent a això, el conseller d’Hisenda assenyala, però, que “per seguir oferint uns serveis públics fonamentals amb uns nivells mínims de qualitat, no podem reduir més la nostra despesa. Els ciutadans de la Comunitat Valenciana tenen dret a tenir garantida la sanitat, l’ educació i l’atenció social en condicions similars a les de la resta de les comunitats autònomes “.

Pel que fa a la millora en l’estructura d’ingressos, que assenyala la AIReF en el seu informe, la solució passa inexorablement per la reforma de el sistema de finançament de les comunitats autònomes que, com ha assenyalat reiteradament el conseller d’Hisenda, “el Consell de l’Botànic exigirà amb insistència des del primer minut de la presa de possessió de el Govern espanyol “.

Mecanismes de compensació

L’informe de la AIReF posa, així mateix, de manifest l’elevat risc de sostenibilitat del deute de la Comunitat Valenciana. En aquest sentit el conseller d’Hisenda destaca que “més de dues terceres parts d’aquest deute es deriva de l’infrafinançament històrica, sent necessari que el Govern espanyol es plantegi mecanismes de compensació que corregeixin una situació que no ha estat provocada per un major nivell de despesa

 

 

 

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint