José Martí destaca que en 2021 la Diputació progressista transfereix 18,3 milions d’euros a ajuntaments i entitats de la Plana Alta, més del doble que en 2019

El president de la Diputació, José Martí, ha destacat hui a Sant Joan de Moró que en 2021 l’equip de govern progressista ha duplicat àmpliament aquest any la transferència de fons als ajuntaments i les entitats dels municipis de la Plana Alta respecte a 2019, en passar de 8,8 a 18,3 milions d’euros. Un increment de 9,5 milions d’euros, que respon a l’estratègia marcada pel mateix Martí de “empoderar i enfortir als ajuntaments, estar molt prop de les seues alcaldesses i alcaldes, i també de les seues veïnes i veïns”.

Ho ha posat de manifest durant la seua intervenció en la quarta de les sis reunions amb alcaldesses i alcaldes, en aquest cas a la Plana Alta, programades amb anterioritat a l’elaboració dels pressupostos de la Diputació per a 2022, sessions que es convoquen “per a escoltar les necessitats i el sentir del municipalisme de la província”. “La voluntat de diàleg”, ha dit el president, “sempre serà present en el dia a dia de la nostra gestió”. Sobre aquest tema ha assenyalat “a més d’escoltar, tenim molt en compte el que ens diuen les alcaldesses i els alcaldes”.

El president ha recordat que aquestes trobades comarcals responen als objectius que es va marcar el nou equip de govern quan va prendre possessió en l’estiu de 2019: “obrir de bat a bat les portes de la institució per a estar al costat de les alcaldesses i els alcaldes, escoltar-los i trepitjar el terreny per a estar permanentment connectats amb el que succeeix, se sent i es pensa en els pobles”.

En el seu discurs, Martí ha proclamat que “creem en la majoria d’edat dels ajuntaments i en l’autonomia municipal, i actuem en conseqüència”, afegint que “ens esforcem per a aconseguir tots els recursos possibles per a ajuntaments i entitats, i encara que segur que sempre es poden fer les coses millor, crec que podem estar més que raonablement satisfets amb els resultats”.

Felicitació a tota la societat

José Martí s’ha referit també a la incidència de la pandèmia de la covid a l’en el dia a dia de la Diputació, assenyalant que “mantenint la nostra filosofia d’actuació, ens hem vist obligats a redefinir les nostres polítiques per a protegir les persones de la província, enfortint als seus ajuntaments, que són les entitats que es troben en primera línia d’actuació”. Arribats a aquest punt, ha agraït “la professionalitat i la col·laboració de les treballadores i els treballadors de la casa”. I ha felicitat el conjunt de la societat perquè “tota la ciutadania, cadascun des del seu àmbit de responsabilitat, ha fet el que havia de fer perquè ara, a poc a poc, i amb prudència, hàgem pogut iniciar el trànsit cap a una normalitat millorada”.

Equilibri territorial

El president ha parlat de futur, en el qual continuaran sent decisives les prioritats dels pobles que transmeten els seus regidors, fent front al repte d’augmentar la quantitat i la qualitat dels serveis que es presta a la ciutadania, independentment del lloc de residència. “Cal treballar per a la consecució d’un equilibri territorial en l’exercici de les competències municipals”. Una aspiració que “ha d’anar més enllà de la sol·licitud i la concessió d’una subvenció o d’una transferència econòmica a través d’un fons, hem de treballar conjuntament, cooperar, acordar i concertar conforme a les necessitats reals, amb lleialtat i independència del color polític de cada ajuntament”.

Programar a mitjà i llarg termini

José Martí també ha parlat del futur, assenyalant que és necessari evolucionar, “perquè les ajudes als ajuntaments siguen cada vegada menys finalistes i més incondicionades i les alcaldesses i alcaldes puguen actuar des de la seua majoria d’edat i coneixement de la realitat del seu municipi”. I s’ha mostrat partidari que els ajuntaments puguen programar a mitjà i llarg termini, “sense que es vegen pressionats i limitats per l’obligació de gestionar els recursos dins d’un únic exercici pressupostari”.

A més, considera necessari augmentar la carta de serveis d’assistència i establir xarxes de col·laboració intermunicipals “per a millorar la gestió i dels serveis i recursos públics”.

Benvinguda de l’alcalde

La reunió amb alcaldes de la Plana Alta s’ha iniciat amb unes breus paraules de l’alcalde de Sant Joan de Moró, Vicente Pallarés, qui ha donat la benvinguda a tots els assistents i ha mostrat la seua satisfacció pel fet que la Diputació haja triat la seua localitat per a celebrar aquesta trobada de la qual ha assenyalat que espera que servisca “per a unificar criteris”.

Les alcaldesses i els alcaldes

Pel que respecta a la intervenció de les alcaldesses i alcaldes, han agraït el suport de la Diputació en els moments més difícils de la pandèmia, un agraïment que han fet extensiu als bombers del Consorci Provincial per l’ajuda que presten per a netejar camins, quan es produeix una emergència, en festes i com també ho van fer en els moments més complicats de la quarantena.

Quant a les reivindicacions, han plantejat la possibilitat que els recursos procedents de la instituión provincial es puguen destinar a infraestructures que comparteixen pobles limítrofs, com puguen ser un pont o una carretera.

També han sol·licitat més informació sobre com accedir als fons europeus i una estratègia conjunta per a fer front a la plaga del cotonet.

A més, han sol·licitat una línia d’ajudes per a mantindre i rehabilitar edificis esportius municipals deteriorats o obsolets, així com ajudes per a la gestió de residus.

D’altra banda, les alcaldesses de Benicàssim, Cabanes, Torreblanca i Oropesa han demanat el suport de la Diputació per a fer força davant el Govern d’Espanya a fi que aquest es faça càrrec del finançament de les dessaladores.

Els alcaldes han sol·licitat a més la col·laboració de la Diputació amb el pla de mobilitat de l’àrea metropolitana de Castelló que impulsa la Generalitat Valenciana, així com un increment de la partida que es destina a la millora i manteniment de carreteres, camins i pistes.

A més, han plantejat una simplificació del procés de justificació d’ajudes municipals i, fins i tot, assistència tècnica per part de la Diputació, donada l’escassetat de personal existent als pobles xicotets.

17 ajuntaments representats

A la reunió de la Plana Alta han assistit els primers edils d’Almassora, Merche Galí; Benicàssim, Susana Marqués; Benlloc, Ángel Ribes; Borriol, Héctor Ramos; Cabanes, Virgínia Martí; Coves de Vinromà, Mónica Nos; Orpesa, Araceli de Moya; La Pobla Tornesa, José Carlos Selma; Sant Joan de Moró, Vicente Pallarés; Serra d’en Galceran, Juan Carlos Mateu; La Serratella, Alfonso Arín; Torre d’en Doménech, Héctor Prats; Torreblanca, Josefa Tena; Vall d’Alba, Marta Barrachina; Vilanova d’Alcolea, Francisco José Oller, i Vilafamés, Abel Ibáñez. En representació de Castelló de la Plana ha acudit el tinent d’alcalde, José Luis López.

L’equip de govern ha estat representat pels diputats provincials del PSPV-PSOE, Patricia Purrta (vicepresidenta), Santiago Agustí i María Jiménez, i Ignasi Garcia de Compromís. També han sigut presents els diputats del Partit Popular, Vicent Sales i David Vicente, així com Cristina Fernández per Ciutadans.

________________________

 

 

Informació i Foto: Diputació de Castelló

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: