José María Ángel demana “extremar les precaucions” després que Emergències hagi coordinat 63 rescats durant Setmana Santa i Pasqua

El Centre de Coordinació d’Emergències de la Generalitat ha coordinat un total de 63 rescats i cerques d’excursionistes al període de Setmana Santa i Pasqua, comprès entre el 9 i el 25 d’abril. Del total, 26 rescats s’han fet amb mitjans aeris i 37 només amb mitjans terrestres i han resultat mortes 5 persones. Respecte al 2021, en el període festiu d’aquest any hi ha hagut quatre morts més i 21 rescats més amb mitjans aeris.

Aquesta Setmana Santa i Pasqua s’ha caracteritzat per ser el primer període festiu sense restriccions a causa del coronavirus i, per tant, “s’ha registrat una afluència de visitants molt elevada tant a les zones de costa com a les de muntanya i parcs naturals de la Comunitat Valenciana”, segons ha explicat el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, José María Ángel. També ha fet una crida a la ciutadania perquè “prengui les mesures de seguretat oportunes quan realitza una ruta de senderisme o escalada a la muntanya” i ha afegit que “així com en altres activitats com la conducció es tenen automatitzats diferents hàbits de seguretat, haurien d’estar també incloses certes rutines en aquest tipus d’excursions o sortides a la natura”.

Ángel ha indicat que “resulta de vital importància que la ciutadania tingui interioritzades les tres P: planificació, precaució i prudència quan realitzin les seves escapades a la natura, ja que no totes les persones tenim les mateixes condicions físiques i hem de respectar els nostres propis límits a la hora de planificar aquest temps de lleure”. En aquest sentit, el secretari autonòmic ha demanat a la ciutadania “extremar les precaucions” quan gaudeixin de la naturalesa atès l’increment de rescats i cerques que s’han produït les últimes setmanes als paratges de la Comunitat Valenciana.

De les 63 cerques i rescats realitzats aquestes setmanes, 39 s’han produït a Alacant, 19 a València i 5 a Castelló. En tres s’han registrat víctimes mortals, a Bolulla, Navarrés i Calp.

Els rescats i recerques no tenen lloc només a les zones de muntanya, també es fan en aigües interiors de la Comunitat Valenciana. En aquest període han tingut lloc 4 rescats d’aquest tipus, 2 a València i 2 a Alacant, entre els quals hi ha els de Bolulla i Navarrés.

En aquestes intervencions és freqüent la intervenció de l’helicòpter medicalitzat de la Generalitat per participar en l’assistència sanitària de les persones que s’extravien o lesionen fent senderisme o esport a la natura. La falta dequipament adequat o el desconeixement del terreny solen ser el desencadenant principal dels incidents.

L’1·1·2 Comunitat Valenciana gestiona més de 41 mil incidents

Entre el 9 i el 25 d’abril, el telèfon d’Emergències “1·1·2 Comunitat Valenciana” ha rebut un total de 136.964 trucades que s’han traduït en la gestió de 41.570 incidents. El 64% (26.430) estan relacionats amb qüestions sanitàries, seguides dels relatius a la seguretat, un 14% (5.979), els accidents, gairebé un 4% (1.492) i els salvaments un 1% (404).

Per províncies, ha estat a València on s’han produït més incidents, 20.573, seguida d’Alacant amb 15.713 i Castelló 4.837.

A més d’atendre en les llengües cooficials, el telèfon 1·1·2 Comunitat Valenciana atén també trucades en altres llengües de l’entorn europeu. En aquest sentit, el nombre total d’incidents atesos per trucades procedents de residents o turistes que no usen ni el castellà ni el valencià va ascendir a 871, sent l’anglès, amb 639, l’idioma més utilitzat en trucar al telèfon d’Emergències, seguit del francès, amb 97 i l’alemany amb 73 incidents gestionats en aquest idioma.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: