Joaquim Bosch presenta demà el seu llibre “La pàtria a la cartera” a la Seu Ciutat d’Alacant

El magistrat i portaveu territorial de Jutges per a la Democràcia a la Comunitat Valenciana, Joaquim Bosch, estarà demà dijous 7 d’abril, a les 19 hores, a la Seu Ciutat d’Alacant (San Fernando, 40), per presentar el llibre “La patria a la cartera”, en què duu a terme una reflexió argumentada de les singularitats del fenomen de la corrupció al nostre país. Bosch aborda aquests problemes des d’una nova perspectiva, a través d’una visió transversal que engloba disciplines com la història, el dret, la política criminal, l’ètica o la sociologia. Presentarà l’autor Manuel Alcaraz, professor de Dret Constitucional de la UA i exconseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació de la Generalitat Valenciana. L’acte serà presencial i també es podrà seguir en directe.

Bosch planteja en aquest llibre com a tesi principal que, encara que la corrupció a Espanya ve de molt antic, és a la dictadura de Franco quan adquireix dimensions institucionals que continuen fins a l’actualitat. La nova democràcia va incórrer en continuïtats, però també necessàriament en discontinuïtats derivades del nou sistema de partits. La manca de desenvolupament institucional va impedir una ruptura completa amb algunes pràctiques del règim anterior i va possibilitar noves formes de corrupció pròpies de les circumstàncies econòmiques d’aquestes darreres dècades. Aquesta obra, resultat d’una documentació bibliogràfica exhaustiva, també es nodreix de l’examen de centenars de sentències d’un ampli període, des d’abans del franquisme fins als nostres dies, per analitzar les dinàmiques més habituals de la corrupció.

Joaquim Bosch assegura que “La corrupció se sol esmentar com una de les nostres peculiaritats. Això seria impensable en altres països europeus, més identificats amb la puntualitat, l’excel·lència organitzativa o la precisió per fabricar rellotges. Tot i això, a Espanya s’ha assumit amb naturalitat atàvica que les conductes indecents formen part del nostre paisatge institucional. Els retrets ciutadans es complementen amb certa resignació. Han anat passant els anys, les legislatures i els successius sistemes polítics en els vaivens de la nostra agitada història, però aquesta vergonyosa patologia s’ha mantingut i mai sembla que s’hagi de netejar la brutícia dels nostres estables més bruts”.

Joaquim Bosch

Va néixer a Cullera (València) el 1965. Llicenciat en Dret per la Universitat de València, va ingressar per oposició a la judicatura el 2002. Compta amb el títol d’especialista en Dret Civil Català i en Dret Civil Valencià. Després d’una etapa inicial als jutjats de Barcelona, ​​ha estat destinat als jutjats de Dénia, Vinaròs i Masamagrell.​ Degà dels jutges a Moncada (València). Ha realitzat activitats investigadores i docents com a director i ponent de cursos de formació de magistrats al pla estatal del Consell General del Poder Judicial i al pla autonòmic de la Conselleria de Justícia. Col·labora habitualment a diverses publicacions jurídiques ia la secció d’opinió de diversos mitjans de comunicació. També participa com a expert i representant associatiu judicial en diversos programes de televisió, com “Al Rojo Viu” de La Sexta, “Els Matins” de Quatre, “L’Intermedi” de La Sexta, “Mirall Públic” d’Antena 3 o “Més Vale” Tarda” de la Sexta.

Al maig de 2012 va ser elegit membre del Secretariat i Portaveu Nacional de Jutges per a la Democràcia, després de ser el magistrat més votat a les eleccions internes. Va ser reelegit en aquest càrrec el juny del 2014 i va comptar novament amb el suport majoritari del congrés d’aquesta associació judicial. Va finalitzar el seu mandat el juny del 2016, després d’esgotar el temps màxim previst als estatuts de l’organització. Posteriorment ha estat nomenat portaveu territorial de Jutges per a la Democràcia a la Comunitat Valenciana.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: