Isaura Navarro: “L’educació ambiental té un paper revolucionari en la transformació de la societat”

La consellera de Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha destacat “la implicació necessària de les institucions, l’associacionisme i les empreses en l’educació ambiental, per abordar una transformació social en aquest temps d’emergència climàtica”. Navarro ha destacat el paper revolucionari de leducació ambiental en aquest esforç.

Durant el lliurament de la V edició dels Premis d’educació ambiental de les entitats adherides a la Guia d’Educació Ambiental a Ruta (EAR), que amb el lema ‘Biodiversitat per tot arreu’ organitza el Centre d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana ( CEACV), Isaura Navarro ha ressaltat el paper revolucionari de l’educació ambiental en aquest esforç.

Aquests premis confereixen un reconeixement públic a aquestes entitats valencianes que destaquen pels seus programes i accions orientats a contribuir a la sostenibilitat del territori a través de leducació ambiental. Hi ha set categories: centres educatius, associacions i altres, empreses, entitats locals, equipacions, actuació de sensibilització i educació davant de l’emergència climàtica, i parcs naturals de la Comunitat Valenciana.

A la categoria de centres educatius ha estat distingit el CEIP Ballester Fandos de València, per la seua aposta decidida i inspiradora per les energies renovables i per la voluntat d’involucrar a tota la comunitat educativa i de l’entorn social del centre. La consellera ha lliurat el guardó.

A la categoria d’associacions i altres, el guardó ha recaigut a la UGT-PV pel seu compromís ambiental; a la d’empresa s’ha destacat Invesrural, que treballa per a un món rural viu, dinàmic i amb qualitat de vida; ia la categoria d’entitat local ha estat guanyadora la Mancomunitat de Camp de Túria per convertir-se en un exemple de compromís amb la sostenibilitat.

A l’apartat d’equipació, ha obtingut el premi Alacant Natura. Aquest és un cas singular, ja que no és el reconeixement a una equipació concreta com els anys anteriors, si no tenen una xarxa d’equipacions, la que formen Alacant Natura a la província d’Alacant gestionada per la Diputació d’Alacant a través d’una entitat creada per a la gestió de la xarxa provincial d’espais naturals.

En l’àmbit d’actuació de sensibilització i educació davant de l’emergència climàtica, s’ha destacat l’exposició Emergency on Planet Earth del Centre del Carme de Cultura Contemporània (CCCC) del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana. La directora general de Canvi Climàtic, Celsa Monrós ha fet entrega de la distinció.

Aquesta exposició ha estat la segona més visitada de la història del CCCC amb quasi 96.000 visitants. El CEACV va tenir l’oportunitat de col·laborar en la concepció de l’exposició, en el desenvolupament de tallers “in situ”, en l’elaboració de recursos didàctics al voltant d’aquesta i altres materials de comunciació. A més de l’èxit quant a proposta cultural, ‘Emergency on Planet Earth’ va resultar ser un magnífic recurs educatiu amb capacitat per arribar a tots els públics.

A la categoria de parcs naturals de la Comunitat Valenciana s’ha destacat la tasca dels equips d’interpretació i educació ambiental del parc natural del Túria.

L’EAR (Educació Ambiental a Ruta) és la Guia d’Educació Ambiental de la Comunitat Valenciana, un document de referència per a totes aquelles entitats que fan accions d’educació ambiental. Per aconseguir els objectius de la Guia, s’ha desenvolupat una metodologia de dinamització per a la implicació dels diferents actors de la societat a través d’un Pla de Compromisos per a l’Acció, que se sustenta en dos instruments: adhesions i compromisos.

L’adhesió és la fórmula mitjançant la qual una entitat manifesta estar d’acord amb els objectius i les línies d’acció de l’EAR per al seu sector i es compromet a treballar per aconseguir-los. Actualment hi ha 225 entitats adherides.

Els compromisos per a l’acció són les activitats o els programes que desenvolupen les administracions i les entitats adherides per aconseguir els objectius i les línies d’acció del document EAR. Suposen la seva materialització en accions i programes concrets, passar de la teoria a la pràctica. Ja són més de 450 els compromisos presentats per les entitats adherides.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: