Isaura Navarro: “El 86 % dels municipis valencians ja treballen l’agricultura ecològica i estem 12 punts per damunt de la mitjana europea”

La consellera d’Agricultura i Transició Ecològica, Isaura Navarro, ha anunciat que “el 86 % dels municipis valencians ja treballen l’agricultura ecològica i estem 12 punts per damunt de la mitjana europea”.

Durant una visita a la fira Biofach, l’event comercial més important en producció ecològica, on ha mantingut encontres amb empresaris valencians, Navarro ha explicat que “la Comunitat Valenciana és referent a tota Europa en producció ecològica: ja són 482 municipis els que treballen l’agricultura ecològica, estem per dalt del 20 % en superfície dedicada a agricultura ecològica, i seguim impulsant iniciatives perquè el creixement és important no sols a nivell mediambiental i de sostenibilitat, sinó també a nivell econòmic i social”.

A més, la consellera ha afegit que “la indústria es troba en constant transformació i veiem com el teixit empresariat valencià és capaç d’adaptar-se, ser innovador i oferir el producte ecològic que ja és una realitat reclamada pel consumidor”.

Igualment, Isaura Navarro ha afirmat que “la fira Biofach ens val com a aparador de la millor agroalimentació ecològica que tenim els valencians, i per dur a Europa la qualitat i varietat dels nostres productors”.

Enguany, la conselleria d’Agricultura dóna cabuda a 18 empreses valencianes dedicades al sector orgànic i biològic, que compten amb tot el necessari per poder presentar productes, atendre a possibles futurs clients i posicionar la seua marca, del total de 23 empreses de la Comunitat Valenciana participants.

Això representa una oportunitat per a les empreses valencianes, que poden fer networking, intercanvi comercial, millora el posicionament a nivell internacional, i també el fet que Biofach se celebra conjuntament amb Vivaness, la Fira Internacional de la Cura Personal Natural i Ecològica.

A banda de la consellera d’Agricultura, Isaura Navarro, també assisteixen el secretari autonòmic d’Agricultura, Roger Llanes, i el director general de Producció Ecològica, David Torres.

L’agroecologia a la Comunitat Valenciana

El sector ha crescut molt a la Comunitat i ha triplicat el nombre d’operadors en l’última decada, situant-se en 4.636 en 2021. Entre d’altres fites, recentment, la Comunitat Valenciana va quedar finalista en els premis a millor regió ecològica europea.

A més, cal recordar que el 86 % dels municipis valencians ja treballen l’agricultura ecològica, el que representa 468 de 542 municipis.

Des de 2015, la Comunitat Valenciana ha donat un salt important en l’agricultura ecològica, gràcies als plans valencians de producció ecològica que aporten un valor afegit a l’agricultura valenciana. De fet, ambdós plans han impulsat la facturació del sector, que s’ha incrementat en un 380 % aconseguint una xifra de 736,2 milions d’euros.

El primer plan 2016-2020 va suposar l’inici del camí de la producció ecològica a la Comunitat Valenciana, identificant las necessitats per a generar un nou model econòmic amb una transició ecològica i justa, la qual cosa va permetre un creixement molt important, amb un increment de la superfície d’agricultura ecològica certificada, del nombre d’operadors, indústries i vendes.

Una vegada finalitzat el període d’aquest primer Pla es fa necessari continuar apostant per aquest model d’agricultura sostenible, per a fer front a dos gran reptes com són l’emergència climàtica, declarada pel Consell de la Generalitat Valenciana en 2019, i una alimentació saludable i sostenible per a totes les persones de la Comunitat Valenciana, per la qual cosa s’inicia el II Pla de Producció Ecològica.

En dades, la Comunitat Valenciana disposa a hores d’ara de més de 150.000 hectàrees de superfície certificada de producció ecològica, una xifra que suposa un augment del 134,5 % des del 2011.

Així doncs, la superfície dedicada a l’agricultura ecològica a la Comunitat Valenciana és del 20,5 %, molt prop del 25 % fixat com a objectiu per la Unió Europea al 2030, i a més és referent ja que es troba 10,5 punts per damunt de la producció ecològica d’Espanya (10 %) i un 12 per damunt de la d’Europa (8,5 %).

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: