Isabial lidera un estudi nacional per avaluar l’impacte de l’hospitalització a l’estat nutricional de pacients majors de 65 anys

L’Institut de Recerca Sanitària i Biomèdica d’Alacant (ISABIAL) lidera l’Estudi Nutrifag ‘Impacte de l’hospitalització a l’estat nutricional i el risc de disfàgia en persones de 65 anys o més’, que té com a objectiu avaluar l’estat nutricional en pacients ingressats a les unitats d’hospitalització mèdiques i quirúrgiques a hospitals del Sistema Nacional. A la investigació participen unitats medicoquirúrgiques de 9 hospitals de 7 comunitats autònomes.

La investigadora principal és Isabel Orts Cortes, membre del grup de recerca en Innovació en Cures Infermeres d’Isabial i subdirectora i professora titular del Departament d’Infermeria de la Universitat d’Alacant. Es tracta d’un estudi observacional prospectiu, multicèntric i multidisciplinari en què participen 70 investigadores i investigadors (80% dones).

Isabel Orts ha explicat que “amb la posada en marxa dʻaquest projecte es pretén millorar lʻestat de salut, satisfacció i atenció de les persones de 65 anys o més hospitalitzades i ajudar així a planificar intervencions nutricionals que minimitzin les alteracions associades a la desnutrició i disfàgia en el context hospitalari”.

La investigadora ha destacat que “l’equip investigador multidisciplinari està format per professionals de la salut (infermeres, nutricionistes, metges, matemàtics) amb perfils clínic-assistencial, docent, investigador i de gestió”.

D’aquesta manera, apunta la investigadora “s’ha aconseguit un equilibri dins dels equips de cada centre d’estudi que es complementen en coneixements i habilitats, garantint-ne una alta capacitat per executar amb èxit les funcions assignades”.

La majoria de les Unitats de Nutrició Clínica i Dietètica dels hospitals estan totalment involucrades, especialment la de l’Hospital General Universitari Dr. Balmis. A més, s’ha inclòs la participació dels pacients (amb el perfil de la població d’estudi) en tot el desenvolupament de l’estudi a través del Grup Assessor Ciutadà.

Recollida de dades a través de REDcap

El projecte es desenvoluparà fins al 2024 i actualment es troba a la fase de pilotatge de la recollida de dades, que s’està duent a terme a Hospital Juan Ramón Jiménez (Huelva), Hospital Clínic Universitari Lozano de Blesa (Saragossa), Hospital General Universitari Insular de Gran Canària (Las Palmas), Hospital Universitari de Gran Canària Doctor Negrín (Las Palmas), Hospital Universitari Arnau de Vilanova (Lleida), Hospital Universitari de Navarra (Pamplona), Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València, Hospital Universitari Reina Sofia (Múrcia) i Hospital General Universitari Doctor Balmis d’Alacant, on es coordina el projecte mitjançant Isabial.

La investigació reclutarà un total de 4.077 pacients (453 de cada hospital). Les dades que es recolliran versen al voltant de l’estat nutricional; disfàgia, que és la dificultat o impossibilitat d’empassar; qualitat i entorn alimentari; variables demogràfiques; variables clíniques de funcionalitat, cognitives i de fragilitat; variables relacionades amb el perfil de risc; variables de context; i variables relacionades amb el procés assistencial.

El procés de recollida de dades s‟agrupa en tres fases. A la fase inicial es recullen dades de l’estat nutricional a l’ingrés, mentre que a la segona fase es recullen dades als set dies en cas que es tracti d’un ingrés perllongat. Finalment, es registra l’estat del pacient en acabar l’ingrés quan rep l’alta.

La recollida de dades es realitza a través de l’aplicació web Research Electronic Data Capture (REDCap) (consulteu), que permet la recollida de dades des d’un ordinador o qualsevol altre dispositiu mòbil. Així mateix, l’equip investigador que participa en la recollida de dades ha rebut una formació específica per al maneig i el funcionament.

El projecte està finançat per l’Institut de Salut Carles III, a través de l’Acció Estratègica en Salut del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats d’Espanya a la convocatòria de 2021 i cofinançat per la Unió Europea (referència PI21/00738), i compte amb un pressupost total de 57.000 euros.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: