Investigadors de la Universitat d’Alacant apliquen realitat virtual i robòtica social per millorar la comunicació de persones amb TEA

El grup de recerca Educació Inclusiva i Tecnologia (IncluTIC) de la Universitat d’Alacant desenvolupa un projecte pioner a l’aplicació combinada de la realitat virtual immersiva i la robòtica social en alumnat amb Trastorn de l’Espectre Autista (TEA). Amb l’aplicació d’aquestes tecnologies innovadores, l’equip pretén desenvolupar la comunicació i la interacció social de l’alumnat amb TEA d’Educació Infantil i Primària.

Finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació d’Espanya i dirigit per Gonzalo Lorenzo Lledó, professor del departament de Psicologia Evolutiva i Didàctica de la UA i director del grup de recerca IncluTIC, el projecte té una durada prevista de tres anys i compta al seu equip investigador amb Asunción Lledó Carreres, Eliseu Andreu Cabrera, Alejandro Lorenzo Lledó, Elena Pérez Vázquez i Alba Gilabert Cerdá, professors de la UA, i com a tècnic Ángel Rodríguez Quevedo. A més, la recerca compta amb la col·laboració de diferents universitats espanyoles com les de Granada i de Castella-la Manxa.

Actualment, el projecte desenvolupa la primera fase. Hi realitza un estudi pilot en un centre educatiu de la província d’Alacant on s’està aplicant la realitat virtual immersiva mitjançant dispositius Head Mounted Display (HMD). Per això, s’ha creat una aula virtual realista i interactiva on els usuaris participen en activitats amb els avatars virtuals. Entre ells hi ha el robot NAO, un personatge creat per exercir el rol d’assistent personal.

A diferència de la realitat virtual coneguda popularment com a “d’escriptori”, és a dir, aquella que es produeix en una pantalla i amb què s’interactua mitjançant pantalla tàctil, el teclat o el ratolí de l’ordinador i amb so directe, la realitat virtual immersiva «Reprodueix un entorn complet i el més real possible, que s’observa mitjançant ulleres, s’hi interactua directament amb el moviment de l’usuari mateix i el so respon a aquesta interactuació directa», indica l’investigador principal del projecte, Gonzalo Lorenzo Lledó.
Aula entorn virtual

Imatges de l’entorn de realitat virtual immersiva, amb el robot NAO, on se submergeix l’alumnat amb TEA

Pendents de la seva publicació en una revista científica les properes setmanes, «els resultats preliminars van ser positius, identificant-se signes de comunicació i interacció social en l’alumnat amb TEA i una acceptació de la tecnologia de la realitat virtual immersiva», apunta el professor.

En el mateix sentit, l’investigador principal detalla que «en una primera fase, l’alumnat es troba davant d’un escenari de realitat virtual que tracta de ser tan real com sigui possible i, a més, interactua amb la simulació virtual del robot NAO. La interacció mitjançant jocs i seqüències d’activitats, com ara les normes de comportament a classe, es desenvolupen en un entorn virtual, segur i controlable per poder traslladar els aprenentatges treballats a l’entorn físic de l’aula».

La següent fase del projecte, que començarà properament, serà un altre estudi pilot que, en aquest cas, desenvoluparà una intervenció amb el robot NAO en un entorn real de classe. El robot NAO es presentarà com a company de classe i de joc, que assistirà a l’alumnat i proposarà situacions d’interacció social. A més, es mesuraran l’atenció i les emocions que genera a l’alumnat.

«Després de la realitat virtual immersiva i la interacció virtual amb el robot NAO, passarem a interactuar físicament amb aquest element que ja és conegut i, per tant, segur. Evitem cert estrès de l’alumnat en el pas a la realitat física i, així, creiem que es millorarà la pràctica de les seves habilitats socials», concreta el director del projecte.

Ambdós estudis pilot suposen el pas previ al desenvolupament del projecte, al llarg del 2023, en què es farà el pas a l’aplicació en diferents centres educatius de les comunitats autònomes participants. «Amb aquest estudi volem contribuir a una inclusió més gran de l’alumnat amb TEA en els aprenentatges escolars utilitzant les eines tecnològiques com la realitat virtual immersiva i la robòtica social, concretament, amb el robot NAO», finalitza el director del projecte, Gonzalo Lorenzo Lledó.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: