Investigadors de la UA descobreixen una nova eina de síntesi orgànica i un mètode ràpid, simple i eficient per a la detecció de nitrits
Fa poc més de mig segle, el científic suís Albert Eschenmoser va descobrir la des de llavors coneguda com a sal d’Eschenmoser, una substància que permetia unir a una molècula donada un fragment que conté àtoms de carboni, nitrogen i hidrogen. Aquesta eina és de gran utilitat a la Síntesi Orgànica, una branca científica que permet construir (sintetitzar, a l’argot) a partir de molècules més senzilles altres d’estructura més complexa i, per tant, amb altres propietats. La síntesi orgànica és fonamental per a la fabricació i el descobriment de nous fàrmacs. Ara, més de 50 anys després, un grup de recerca de l’Institut de Síntesi Orgànica de la Universitat d’Alacant (UA) ha aconseguit desenvolupar una nova aplicació d’aquesta eina sintètica, una nova reacció de formulació basada en un procediment simple i molt selectiu, que permet incorporar a les molècules un fragment que conté un àtom de carboni, un d’oxigen i un altre d’hidrogen. L’altra novetat de la investigació és que els productes obtinguts després de la reacció de formilació aconsegueixen detectar de manera ràpida i eficient els nitrits, un tipus de sals que en determinades circumstàncies poden resultar cancerígenes per a humans i animals.
El descobriment dels investigadors de la Universitat d’Alacant ha estat publicat recentment a la prestigiosa revista científica alemanya Angewandte Chemie International Edition, una publicació periòdica en química de caràcter multidisciplinar en què resulta un veritable èxit per a l’equip investigador que els editors s’hagin fet ressò de les troballes. L?article està signat per Francisco Alonso Valdés i Teresa Antón Cánovas, investigadors de l?Institut de Síntesi Orgànica de la UA.
En concret, la nova eina descoberta per la Universitat d’Alacant es tracta d’«una reacció de formilació aplicada amb èxit a indolizines, un tipus de compostos que destaquen per la seva variada activitat farmacològica i per les múltiples aplicacions en ciència de materials, encara que es pot estendre’n a altres compostos», explica Francisco Alonso Valdés, catedràtic de Química Orgànica de la Universitat d’Alacant.
El treball publicat presenta dues novetats significatives, «una referida a la nova aplicació d’una substància en síntesi orgànica, coneguda com a sal d’Eschenmoser, i una altra referida a l’aplicació dels productes obtinguts després de la reacció amb aquesta sal» detalla el catedràtic, a cosa que afegeix que «concretament, la segona novetat es troba en la detecció d’ions nitrit. Els nitrits es troben com a conservants en multitud d’aliments com carns, embotits o embotits, entre d’altres, però és crucial controlar-ne la concentració, ja que a grans concentracions poden reaccionar en el medi àcid de l’estómac i produir càncer gàstric o esofàgic». Per al control esmentat de la concentració, el grup investigador ha desenvolupat un test ràpid, simple i eficaç que permet determinar la concentració de nitrits.
En el mateix sentit, les noves substàncies que s’han obtingut amb l’eina de síntesi recentment descoberta han trobat aplicació a la detecció de nitrits mitjançant un canvi de color. Aquests compostos es troben de forma natural a l’aigua i són molt utilitzats com a conservants d’aliments, el conegut com a additiu E-250. Tot i això, «és fonamental controlar els nivells de nitrit perquè la seva acumulació pot tenir un efecte molt nociu tant en sistemes fisiològics com mediambientals. D’una banda, ens protegeixen davant de microorganismes però, de l’altra, sota les condicions àcides de l’estómac poden generar nitrosamines, que s’han relacionat amb càncers com el gàstric, esofàgic i colorectal», incideix Francisco Alonso. El test que s’ha desenvolupat per a la detecció de nitrits permet ràpidament i visualment determinar la presència de nitrits tant en aigües com en aliments i s’està adaptant per obtenir un kit analític portàtil.
Informació i Foto: Universitat Alacant