Igualtat inicia el procés per assumir la gestió de les residències municipals de la Vall d’Uixó i d’Albal

La Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha iniciat el traspàs de competències a la Generalitat de la gestió de les residències i centres de dia municipals de la Vall d’Uixó i d’Albal, d’acord amb el compliment del que estableix la llei de Serveis Socials Inclusius de la Comunitat Valenciana. Aquest procés suposarà el traspàs de 120 places residencials i de dia per a gent gran i un total de 80 treballadors i treballadores.

El director general d’Infraestructures Socials, Enric Juan, ha explicat que per iniciar el traspàs s’han constituït avui les comissions mixtes per articular el traspàs d’aquestes competències amb representants de la Generalitat, ajuntaments i els sindicats representants de les plantilles de professionals d’aquests centres”.

Segons ha assenyalat Enric Juan, la residència de la Vall d’Uixò disposa de 64 places i un centre de dia per a 8 usuaris. El traspàs afectaria un total de 47 empleats i empleades públiques de l?ajuntament que passaran a dependre de la Generalitat. Respecte al cost de la gestió suposarà una inversió anual de 2,36 milions d’euros, dels quals actualment la Conselleria ja finança el 66%.

Pel que fa a la residència per a gent gran d’Albal, compta amb 48 places i una plantilla de 33 professionals. El cost del servei, actualment finançat al 100% per la Generalitat a través del contracte programa, és de 1 milió d’euros anuals.

El director general ha indicat que es tracta d´un nou pas en el procés progressiu iniciat per la Conselleria per a la transferència d´infraestructures i equipaments d´atenció diürna, ambulatòria i residencial de titularitat de les entitats locals, encaminat a una “ordenació del sistema públic de serveis socials” segons la llei de Serveis Socials Inclusius impulsada pel departament d’Igualtat.

Primers deu centres

Enric Juan ha explicat que les residències de la Vall d’Uixò i d’Albal formen part dels 10 primers centres municipals amb què es va iniciar aquest procés de traspàs de competències el mes de gener passat.

En total, suposa el traspàs de la gestió de 216 places per a persones amb diversitat funcional, 408 places per a persones grans i 331 treballadors públics, a més de les persones treballadores d’empreses que actualment gestionen alguns d’aquests centres.

Concretament, el procés s’ha iniciat amb les residències per a gent gran de Santa Llúcia de Dénia, residència de la Mancomunitat Vid i Marbre, Sant Bertomeu de Benicarló, Sagrada Família de la Vall d’Uixó, residència Antonio i Julio Muñoz Genovés d’Albal i la de Banyeres de Mariola.

Pel que fa als centres per a persones amb diversitat funcional s’ha iniciat el procés amb les residències Doctor Esquerdo d’Alacant, el Collet i Sant Francesc de Benicarló, la residència Oriol i la Casa Nostra de València.

El director general ha recordat que la gestió de l’atenció que presten aquests centres és “competència exclusiva de la Generalitat”, mentre que l’atenció primària, que és tota aquella relacionada amb la gestió de prestacions, com ara la dependència o la renda, correspon a els ajuntaments.

D’aquesta manera, ha assenyalat, la cessió de la gestió d’aquests centres permetrà que la xarxa residencial tingui un únic titular, que és la Generalitat, per la qual cosa els ajuntaments podran alliberar fons per destinar-los a “recursos per a la prevenció i la promoció de l´autonomia personal, promocionant l´atenció domiciliària”. Està previst que el procés complet del traspàs de competències afecti un total de 39 residències de gestió municipal de la Comunitat Valenciana.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: